Actueel

Koel weekend

Zevenhuizen, Jolanda Bakker

Vandaag trekt een koufront van west naar oost over het land en dat gaan we merken. Het wordt gevoelig kouder in het weekend. Maar daarna gaan de temperaturen weer omhoog.

Na een prachtige Hemelvaartsdag is het vandaag in vrijwel het hele land zwaar bewolkt. Heel af en toe zien we een bleek zonnetje. In het noorden van het land heeft het vanmorgen stevig geonweerd. Daar waren ook prachtige rolwolken (ook wel arcus of shelfcloud genoemd) te zien. Zoals deze boven Terschelling:

Terschelling, Sytse Schoustra.jpg
Terschelling, Sytse Schoustra
Of deze boven Vlieland:
Vlieland.jpgVlieland
Ook vanmiddag kunnen er nog enkele buien vallen, ook dan is er kans op onweer, met name in de oostelijk helft van het land. Daarna klaart het wat op, maar vannacht raakt het opnieuw bewolkt. Morgen zien we een afwisseling van zon en wolken en is het een stuk frisser met zo'n 19 graden. Dat is overigens een hele normale temperatuur voor de tijd van het jaar. Er staat een stevige wind uit het zuidwesten en er kunnen nog enkele buien vallen, met name in het noorden en oosten.
work_nl_morgen.jpg
De zondag lijkt wat het weer betreft erg op de zaterdag: Zon, wolken, een graad of 18 en in het noorden en oosten kans op een bui. Ook dan staat er -met name aan de kust- een krachtige wind.
work_nl_overmorgen.jpg
Begin volgende week herstelt het rustige lenteweer zich onder invloed van een hogedrukgebied dat vanuit de Golf van Biskaje onze kant op trekt. De wind neemt af, we gaan de zon vaak zien en de temperaturen lopen op tot zo'n 23 graden op dinsdag en woensdag. 
work_meerdaagse.jpg
Helaas voor de boeren en de natuur wordt er nauwelijks neerslag verwacht. Vandaag is er in het noorden van het land tot zo'n 10 millimeter regen gevallen. In de rest van het land nauwelijks iets. Maar het is allemaal bij lange na niet genoeg om een einde aan de droogte te maken.

22-05-2020 om 11:00 door Marc de Jong

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...