Actueel

Kleuren in de lucht

De dag begon in het zuidwesten van Nederland al nat, maar in het noorden en oosten was eerst nog een fraaie rode zonsopkomst te zien. Hoe komt het nou dat de lucht overdag blauw kleurt en bij een laagstaande zon juist rood?

Blauwe lucht

De zon zendt wit licht uit, bij binnenkomst van de atmosfeer wordt het licht gebroken door de diverse moleculen die in de lucht aanwezig zijn in de lucht. Het witte licht is eigenlijk een bundeling van verschillende kleuren licht die allen ook een andere golflengte hebben. Hierdoor worden de afzonderlijke kleuren licht ook anders behandelt in de atmosfeer. De meeste roodachtige kleuren bereiken het oppervlak waardoor wij overdag de zon geel tot wit zien. De blauwe en de paarse kleur, die wordt uitgezonden door de zon, worden grotendeels weerkaatst door de moleculen in de lucht. Het blauwe licht heeft daardoor de overhand waardoor voor ons oog de lucht blauw kleurt.

Rode lucht

Bij zonsopkomst en als deze onder gaat staat de zon laag aan de horizon. Het licht moet een langere weg afleggen door de atmosfeer. Het blauwe licht weet ons oog niet meer te bereiken, terwijl de lichtkleuren met de langste golflengte nog wel zichtbaar zijn. Als er dan ook nog extra veel deeltjes in de atmosfeer zitten, zoals de wolkendruppeltjes van een naderende storing, kleurt de lucht extra rood. En gezegde volgens de volksweerkunde luidt dan ook: ’Morgenrood, regen in de sloot.’

Groene flits

Soms komt het voor dat de zon op het allerlaatste moment voor ondergang felgroen kleurt. Dat komt omdat het rode licht van de zon wordt afgebogen achter de horizon, de lucht kleurt nog wel rood, maar vanaf de zon bereikt het ons oog niet meer. Ook de andere kleuren, met uitzondering van het groen, komen niet meer boven de Kim uit. Net voordat de zon geheel verdwijnt is dan een paar seconden een groene gloed te zien. Dit wordt ook wel de groene flits genoemd.

 

Bekijk de uitleg van Maurice Middendorp:


04-03-2016 om 11:45 door Dennis Wilt

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...