Actueel

Kersenbloesemfeestje steeds vroeger

foto: Michel Looyenstein

Het is ieder jaar weer een feestje: de kersenbloesem. Er worden zelfs evenementen georganiseerd zoals bijvoorbeeld picknicken tussen de bloesembomen en in Japan kennen ze de “Sakura” waar de bloesembomen de lente inluiden. Uit onderzoek is gebleken dat door het warmer worden van de aarde en door de toegenomen verstedelijking deze bomen steeds eerder in bloei staan. Ook in eigen land is dat zo, mede door het zachte weer van de afgelopen maanden.

Eerder in bloei

De Prunus serrulata, speciosa en yedoenis zijn geen echte kersenbomen. Ze geven alleen bloesem maar wat een genot om naar te kijken. Sakura betekent ook letterlijk kersenbloesem en is op cultureel gebied een grote happening in Japan. Er worden zelfs hele bloesemreizen georganiseerd.

kersenbloesemSakura.JPG

Verwachte bloeiperiode kersenbloesem in Japan

Sinds het jaar 812 wordt de bloei al bijgehouden in de Japanse stad Kyoto. Ondanks dat de temperatuur toen nog niet werd gemeten vertelt deze lange waarnemingsreeks iets over de klimaatverandering. Vooral de laatste decennia laten een vervroegde bloei zien. Zo bloeien de bomen in Japan gemiddeld 10 dagen eerder.

kersenbloesemgrafiek.JPG

Afbeelding (bron: Yakuri Aono) : Vooral de laatste decennia bloeit de kersenbloesem steeds vroeger (eeuwenlange meetreeks Kyoto van 812-2023)

Ook in Nederland zie je dit fenomeen. Zo bloeiden de bomen in Almere bijvoorbeeld in 2023 eind maart/begin april maar momenteel laten de bomen hun bloemenpracht al zien. Ook de witte paardenkastanje bloeit tegenwoordig zo’n twee weken eerder als je dat vergelijkt met 100 jaar geleden. Oorzaak: de hogere temperatuur.

kersenbloesemAlex van den Akker, Almere.jpeg

Kersenbloesem Almere, Alex van den Akker

Verstedelijking

De wereldwijde opwarming is dus een oorzaak van de vroegere bloei maar er is nog een oorzaak, namelijk verstedelijking. Door meer bebouwing is er ook zoiets als een lokaal klimaat. In de stad ligt de temperatuur hoger dan buiten de stad. Kijk je naar de lokale temperatuur dan heeft dat een grotere invloed op de vroegere bloei dan de wereldwijde opwarming. In Kyoto is de verwachting dat het effect van de verstedelijking op de vroegere bloei niet meer zal veranderen maar wordt dan juist de invloed van de opwarming van de aarde groter.

Lentedag

Vandaag is een topdag om te genieten van de bloesems en ook zullen veel vlinders weer tevoorschijn komen.

bloesem vlinder Afke van der Laan.jpg

Dagpauwoog op de bloesem (foto: Afke van der Laan)

Helaas is het een eendagsvlieg deze lentedag want later vanavond naderen er alweer buien met kans op onweer vanuit het westen en volgt een wisselvallige vrijdag. Het weekend kent twee gezichten met een overwegend droge zaterdag met geregeld zon en een natte zondag. Echt stabiel lenteweer zit er nog niet in.

meerdaagse.png


14-03-2024 om 10:15 door Marjon de Hond


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...