Actueel

Kat-en-muisspel tussen mist en zon

Nijswiller

Bewolking, nevel en soms zelfs mist. Veel mensen in Nederland hebben de zon afgelopen dagen amper gezien, terwijl het op een enkele plek in het land de zon geregeld scheen. Hoe is dat de komende dagen?

Mist

De afgelopen dagen was op de weerkaart geregeld een hogedrukgebied in onze buurt te vinden. Zowel in de winter als zomer betekent een hogedrukgebied rustig en stabiel weer. In de zomer is het vaak ook zonnig, terwijl het in de winter een stuk grijzer is. De temperaturen zijn dan lager en de lucht kan dus minder vocht bevatten. Wanneer er dus wat vocht wordt aangevoerd, raakt de lucht sneller verzadigd en krijgen we eerder te maken met bewolking. Daarnaast komt dit vocht vaak vast te zitten aan het aardoppervlak door dalen luchtbewegingen bij een hogedrukgebied. Dit resulteert dan vaak in nevel of mist. Zeker in een januarimaand voelt dit type hogedrukweer maar al te saai aan.

Morgen begint grijs en soms mistig. Vanuit het zuiden lost de mist vaker op en probeert de zon door te brekenMorgen begint grijs en soms mistig. Vanuit het zuiden lost de mist vaker op en probeert de zon door te breken.

Kat-en-muisspel

Toch kan mist zomaar oplossen. Zodra de zon opkomt, zal de zon stukje bij beetje het aardoppervlak gaan verwarmen. Ook de lucht wordt uiteindelijk warm genoeg om alle vocht weer als waterdamp op te kunnen nemen. Helaas is de zon in januari vaak net niet krachtig genoeg om door de mistlaag heen het aardoppervlak te verwarmen. Daarom moeten we het in januari meer van de windrichting en windkracht hebben. Wind kan bijvoorbeeld lokaal wat drogere lucht aanvoeren, of de windkracht kan (vaak aan de kust) toenemen waardoor meer menging in de atmosfeer ontstaat en de mist oplost. Ook kan de mistlaag zo dun zijn dat op iets grotere hoogte van bijvoorbeeld een torenflat of in de Limburgse heuvels, je boven het mistveld uittorent en in de zon staat. Een zwak front, met wat meer (hogere) bewolking kan ook helpen de mist op te ruimen. Mocht geen van deze factoren in de weerverwachting staan en het is bij jou rond 1 uur 's middags nog mistig, dan kun je volgens de meteorologische vuistregel er wel vanuit gaan dat het voorlopig mistig blijft.

Zondag trekt een zwakke frontale storing over met bewolking en af en toe wat lichte regen, maar geen mist!Zondag trekt een zwakke frontale storing over met bewolking en af en toe wat lichte regen, maar geen mist!

Hogedrukverwachting

Vandaag is het zuiden van het land vooral gevoelig voor mist. Het noorden heeft door een iets aantrekkende wind te maken met laaghangende bewolking, maar beter zicht. Drogere lucht ligt ten noordwesten van het land en kan wel eens het uiterste noordwesten van het land bereiken met meer ruimte voor de zon. Vannacht koelt de lucht op veel plaatsen weer af waardoor opnieuw bewolking en mist ontstaat. Morgen waait een zwakke wind uit het zuiden. Hiermee wordt de lucht iets droger en is de kans groot dat de mist en bewolking in de loop van de dag vanuit het zuiden verdwijnt. Zondag trekt een zwak front over het land met veel bewolking en soms wat lichte (mot)regen. Van de zon hoeven we die dag ook weinig te verwachten. Na het weekend is het hogedrukgebied weer aan zet met vooral in het zuiden weer kans op mist. In het noorden en westen waait het wat harder waardoor de zichten daar wat beter zijn. Wie weet wordt de boel af en toe wat opgevrolijkt met een glimp van de zon!

Weersverwachting Nederland komende dagenWeersverwachting Nederland komende dagen.


14-01-2022 om 10:15 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...