Actueel

Is de Australische vlammenzee al getemd?

Al een paar weken lang staat een deel van Australië in brand! Na een week met uitzonderlijk hoge temperaturen en een wind die nu aan het aantrekken is, staat het er misschien nog wel slechter voor dan eerst. Ondertussen dreigt er aan de andere kant van Australië een nieuw gevaar: een zee die veel warmer is dan normaal. Tijd dus voor een update!

Bushfire2.jpg
Zeker de laatste paar dagen zijn er behoorlijk wat huizen in vlammen opgegaan.

Temperaturen
Misschien heb je het wel gelezen in het nieuws, maar afgelopen week is het nationaal hitterecord van Australië tot twee keer toe gebroken. Het oude record werd in 2013 gevestigd en stond op 40.3 graden Celsius. Dit is de gemiddelde temperatuur over het hele land, dus de koelere temperaturen in de kustregio’s worden hierbij ook meegenomen. Afgelopen dinsdag werd er een gemiddelde temperatuur van 40.9° Celsius gemeten, hiermee werd het oude record dus verpulverd! Lang hield dit record echter niet stand, op woensdag schoot de gemiddelde temperatuur in Australië naar een zinderende 41.9° Celsius.

12_21 Tx aus woesndag.JPG
De maximumtemperaturen in Australië afgelopen woensdag. Bron: bom.gov.au

Huidige staat
Deze uitzonderlijk hoge temperaturen, in combinatie met een wind die ook iets is aangetrokken bevorderen de ontwikkeling van de bosbranden. Op dit moment is er zo’n 2.7 miljoen hectare aan natuur afgebrand. Dit is een gebied dat ongeveer net zo groot als België is! Vooral de regio New South Wales heeft het zwaar te verduren, met 4 “emergency warnings”. Zo’n waarschuwing is de zwaarste in zijn soort en houdt in dat je direct actie moet ondernemen omdat er levensbedreigende omstandigheden zijn. 

Bushfire3.jpg
Een blushelikopter in actie boven een brandhaard in de buurt van Sydney.

Een nieuw gevaar: het zeewater
Het zuidoosten van Australië zucht onder de bosbranden, maar aan de andere kant van het land speelt een heel ander probleem: de temperatuur van het zeewater is erg hoog. In het noordwesten is de temperatuur van de oceaan zo’n 2 graden warmer dan normaal. Dit betekent dat er sprake is van een zogenaamde ‘marine hittegolf’, een periode van 5 of meer dagen op rij waarin de temperatuur van het zeewater hoger ligt dan 90% van de tijd. Deze opwarming is veroorzaakt door hoge temperaturen, weinig bewolking en een erg zwakke wind. Aan verschillende stranden zijn inmiddels dode zeedieren gevonden, uit onderzoek bleek dat dit gerelateerd is aan de verhoogde watertemperaturen. 

Verwachtingen
Het zit niet in de lijn der verwachting dat de oceaan in het noordwesten binnenkort gaat afkoelen. Ook de regio rondom Sydney heeft nog weinig verlichting waar het naar kan uitkijken. Tot aan de kerst valt er op veel plekken maar een millimeter of 5 aan regen. Dat is bijna letterlijk een druppel op een gloeiende plaat. Daar bovenop komt nog dat de wind behoorlijk gaat aantrekken, dit gebeurt in combinatie met een draaiende wind. Dit kan tot gevolg hebben dat branden zich in een andere richting gaan uitbreiden. Op hulp van de temperatuur hoeven bewoners van New South Wales ook niet te rekenen. Het wordt er de komende dagen nog ruim dertig graden aan de kust en in het binnenland zal de veertig graden regelmatig overschreden worden. De brandweer heeft dus nog heftige dagen voor de boeg!

Bushfire5.jpg
De brandweer heeft het erg lastig met het bestrijden van alle natuurbranden.

We willen Nicholas Moir (Instagram: @nampix) nog speciaal bedanken voor het leveren van de foto's van de bushfires. 


21-12-2019 om 15:30 door Brian Verhoeven

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...