Actueel

Ianos de Medicane

Terwijl orkaan Sally aanstalten maakt om het vaste land van de Verenigde Staten op te trekken, ontwikkeld er zich boven de Middellandse zee een soortgelijk fenomeen. Namelijk een heuse Medicane!

ianos.jpgBuien voor de kust van Libië clusteren samen en vormen een Medicane. Foto: NASA

Medicane
Soms ontstaan er boven de Middellandse Zee buiengebieden die opeens heel erg op een orkaan beginnen te lijken. Dat soort systemen noemen we een "Medicane", een samenvoeging van de woorden "Mediterranean" en "Hurricane".  Ze beginnen op dezelfde manier als een orkaan, namelijk als een buiengebied boven warm zeewater. Momenteel clustert zich noord van Libië een buiengebied samen.Gevoed door het warme zeewater is deze cluster zich aan het ontwikkelen op iets wat op een orkaan lijkt. Zo rond september en oktober is het zeewater warm genoeg voor een Medicane om zich te kunnen ontwikkelen. Van alle gerapporteerde Medicane's vonden de meeste plaats in september (19) en oktober (17) de maand december is met 12 een goede derde. De maanden juni en juli staan met ieder 1 Medicane op een gedeelde laatste plaats.

maand.jpgVaker
Door een stijgende zeewater temperatuur lijkt het er op dat we steeds vaker dit soort fenomenen gaan zien. De afgelopen dertig jaar werden 63 medicane's gerapporteerd. Tussen 1940 en 1990 waren dat er 'slechts' 12. Kleine voetnoot hierbij is wel dat we pas sinds de jaren '60 de beschikking hebben over weersatellieten. Het zou dus weleens kunnen zijn dat in de jaren daar voor weleens een Medicane over het hoofd gezien werd.

decade.jpg

Ianos
De nieuwste Medicane is door de Griekse weerdienst Ianos (Ιανός) genoemd. Deze zal aanstaande vrijdag zuid van Patras aan land komen als Tropische storm en daarna afzwakkend richting Kreta afbuigen. Windstoten tot 200 kilometer per uur zijn mogelijk en een neerslaghoeveelheid van 200 tot 400 mm in 48 uur wordt verwacht. Overigens heet de storm in Italië Cassilda en in Turkije noemen ze hem Tulpar.

ianos3.jpg
Ianos bereikt vrijdagnacht het westen van Griekenland.


16-09-2020 om 13:45 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...