Misschien ken je wel vakantiegangers die nu in Europa op vakantie zijn en het ergens heel warm, koud, nat of droog hebben. Misschien ben je zelf wel op vakantie. In deze blog lees je waar je de uitersten van het weer in Europa vinden kan. Daarnaast kijken we ook naar het weer voor de komende dagen.
Warm tot koud, droog tot nat
Het zuiden van Spanje (Andalusië) is nu de warmste regio van Europa, daar kan het landinwaarts ruim 42 graden worden. Op het vliegveld van Malaga is augustus bijzonder warm begonnen, met 2 dagen van ruim 40 graden. Gisteren werd het er 42,2 graden. Ook Sicilië kwam vandaag in de buurt van de warmste plek van Europa, met plaatselijk bijna 41 graden.
Voor de koudste plek van Europa moeten we vooral de hoogte in. De koudste plek van Europa vinden we bij de Jungfrau, daar staat een weerstation op 3580 meter hoogte. Daar heeft het vannacht nog gevroren. In juli heeft het er 12 nachten gevroren. Tijdens de koudste nacht koelde het af tot -6,6 graden. Ook Gaustatoppen (een berg in Noorwegen, 1800 meter hoog) behoort tot één van de koudste plekken. Daar kwam de temperatuur overdag de afgelopen maand gemiddeld tot slechts 7,5 graden.
Voor de natste regio van Europa (regenval de afgelopen 3 dagen) komen meerdere plaatsen in aanmerking. De natste plaats, Trendelburg (Midden-Duitsland) ontving in 3 dagen tijd bijna 170 mm regen. Op de 2de plaats staat Munster (Vogezen, Frankrijk) met 123.9 mm in 72 uur. Daar waren plaatselijk ook enkele overstromingen. Ook in het Centraal-Massief, Oost-Duitsland en rond de grens van Zwitserland-Duitsland viel plaatselijk ruim 90 mm regen.
De droogste regio van Europa ligt rond de Zwarte Zee en het de landen rond het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Daar heeft recente hitte de droogteproblemen versterkt. Aan de andere kant van de Middellandse Zee hebben de Spaanse kustregio’s ook nog te maken met de gevolgen van jarenlange structurele droogte.
Het weer de komende tijd
We zien in Europa een flink lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland. Normaal komen deze in de zomer niet zo vaak voor, maar deze zomer hebben we al een heel aantal krachtige lagedrukgebieden gezien. Dit lagedrukgebied blijft nog even op veilige afstand en zorgt op de Britse Eilanden voor een korte warme dag gevolgd door plaatselijk behoorlijk wat regen. In Scandinavië zorgen een aantal oude occlusiefronten voor een aantal buien, maar door een hogedrukgebied boven het noorden van Scandinavië wordt het langzaam weer droger. Boven Oekraïne ligt een klein maar actief lagedrukgebied dat oostwaarts trekt. Een uitloper van een hogedrukgebied boven Frankrijk zorgt van Nederland tot in Spanje voor droog weer. In de landen rond de oostelijke Middellandse Zee ontstaan buien in de heuvels, zoals in Griekenland en Italië.
Centraal-Europa
De landen in het midden van Europa krijgen regelmatig stevige onweersbuien over zich heen. Ook de komende dagen trekken er weer plaatselijk pittige onweersbuien van west naar oost over deze regio. Vandaag ontstaan er vooral buien over West-Duitsland, morgen zien we buien boven Oost-Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk. Maandag is het gebied met buien vertrokken richting Polen. De temperaturen liggen de komende dagen na een vrij hete reeks dagen nu rond normaal (20 tot 25 graden), maar het is nog steeds vrij vochtig.
Rond de Alpen ontstaan al dagen met de regelmaat van de klok buien. De komende dagen blijft de kans op buien aanwezig, maar ze worden wel minder pittig.
In de Alpen wisselen zon en buien elkaar af.
Zuid-Europa
Rond de Middellandse Zee ligt de temperatuur al langere tijd boven normaal. Deze regio wordt onder invloed van klimaatverandering vooral ’s zomers een stuk warmer. Nu liggen de temperaturen daar circa 5 graden boven de gebruikelijke waarde. Temperatuur piekt tussen 35 en 40 graden. Wanneer je naar de bergen rond de Middellandse Zee gaat, zakt de temperatuur uiteindelijk naar 25 tot 30 graden. In Spanje en Portugal is het vrijwel helemaal droog, maar rond de heuvels en bergen van Italië en de Balkan ontstaan dagelijks regen- en onweersbuien. Deze laten hun regen vooral boven het binnenland vallen. Misschien kan een enkele bui de kust bereiken, maar het merendeel van de kust zal droog blijven en zien de buien vanaf een veilige afstand.
In Corfu zien we in de verte al stapelwolken boven het binnenland, het is het startsein van enkele onweersbuien die rond de heuvels en bergen daar ontstaan.
West-Europa
Deze regio heeft temperaturen vrij normaal voor deze tijd van het jaar. Het meest opvallende hier is de regenval in Ierland en Schotland. Op zondag nadert een front en begint het vanuit het westen te regenen. Vooral het westen van Schotland en Ierland kan t/m maandag 50 tot plaatselijk 100 mm regen krijgen. Tijdens en na de regen heeft de temperatuur moeite om boven de 15 graden uit te komen. Er staat ook een frisse en stevige zuidwestenwind op de Britse Eilanden. Voor deze regen uit is het in Engeland nog warm met minder wind en 22 tot plaatselijk 25 graden.
Noord-Europa
Naast Zuid-Europa is het ook in Noord-Europa wat warmer dan gebruikelijk. Des te verder naar het noorden, des te groter de afwijking. Het noorden van Scandinavië is tot 5 graden te warm. Het is vandaag buiig in Scandinavië, de temperatuur ligt rond de 20 graden. Er komen echter langzaam veranderingen aan voor Scandinavië. Een hogedrukgebied zorgt ervoor dat het droger wordt. Als eerste wordt Finland zondag droog, daarna nemen ook de buien in Zweden en Noorwegen af. De Noorse kust wordt niet helemaal droog, daar komen regelmatig fronten met regen vanaf de oceaan langs. Zodra het droog is geworden kan de temperatuur gaan stijgen. Het wordt rond de Oostzee vanaf maandag 20 tot 25 graden.
Gisteren was het zonnig in het zuiden van Zweden en Noorwegen, maar vandaag schuift een occlusiefront over deze regio en is het wisselvallig.
Oost-Europa
In Oost-Europa trekt er een actief lagedrukgebied over Roemenië en Oekraïne. Vooral in de bergen (de Karpaten) kan het vandaag en morgen plaatselijk hard waaien en regenen. Het is er aan de frisse kant met 20 tot 25 graden. Rond de Zwarte Zee is van dit alles echter weinig te merken, het wordt daar nog dagelijks 30 tot 35 graden. Op de lange termijn kan de hitte zich uitbreiden vanuit het Middellandse Zeegebied richting Zuidoost-Europa. In Hongarije en Roemenië kan het erg warm worden, mogelijk zelfs 35 of 40 graden.