Afgelopen Moederdag (zondag 13 mei) vielen verspreid over het land pittige buien. Vooral in Drenthe waren ze heel erg heftig met veel regen en onweer!
De eerste 12 dagen van mei waren uitzonderlijk droog. In De Bilt viel maar 11,1 mm regen, waar er normaal in deze periode 23,2 mm valt.
Foto: Jannes Wiersema (Roodeschool)
Dat was ook het geval in Drenthe en Friesland, maar in één dag werd dit neerslagtekort ruimschoots aangevuld! Op Moederdag vielen hevige buien met lokaal heel veel regen. In Hoogeveen kwam de regenmeter op 15,3 mm te staan. Dat is een nieuw dagrecord! Het vorige dagrecord werd in 2003 gehaald met 6,1 mm. Meer dan een verdubbeling dus! Tot nu toe is er deze maand in Hoogeveen 25,6 mm regen gevallen. Normaal valt er in de hele meimaand 65,8 mm.
Neerslagsom van zondag 08:00 tot maandag 08:00 (Bron: KNMI)
De meeste regen (volgens de data van het KNMI hierboven) viel in de omgeving van Veendam. Daar werd 67 mm regenwater in korte tijd afgetapt! Dat komt overeen met bijna zeven emmers water per vierkante meter.
Wateroverlast
Afgelopen zondag trokken de buien maar langzaam over ons land. Het vele regenwater, dat in korte tijd naar beneden kwam, kon maar met moeite worden afgevoerd. Vooral in het noordoosten vielen de meeste zware buien. Dat veroorzaakte wateroverlast in meerdere delen van Drenthe en Friesland.
Foto: Marco Maas (Assen)
In het Drentse Assen is zelfs een dak bij een autodealer ingestort door het gewicht van het plotselinge vele water op het platte dak. In het Friese Woudsend is de brandweer ingezet om overtollig water, bij onder andere de basisscholen, weg te pompen.
Waarom de hevige buien?
Op Moederdag was er een tweedeling in het land: het noordoosten bevond zich nog in zeer warme lucht, terwijl de lucht in het zuidwesten juist koud was. Koude lucht daalt. In de meteorologie spreken we dan van subsidentie. Warme lucht stijgt juist, waardoor de atmosfeer onstabiel wordt. Als er genoeg vocht in de lucht is, kunnen in de onstabiele atmosfeer buien ontstaan. Hoe warmer (en vochtiger) de lucht, hoe heviger de buien.
De grens tussen de koude en warme lucht lag gisteren rond het midden van het land. Op het radarbeeld van gisteren om 19:15 zijn de hevige buien duidelijk te zien. Kijk vooral naar de rode delen. Normaal gesproken valt in een rood deel tussen 10 en 100 mm regen.
Nog hoosbuien?!
Nee, de hevige buien zijn voorlopig voorbij! De buien worden verruilt voor droog weer met daarbij (bijna overal) zomerse temperaturen. Pas op woensdag vallen enkele buien en doet de temperatuur een stap terug.