Actueel

Hooikoorts in aantocht

Beesel, Jessie van Neer

Het hooikoortsseizoen komt de komende dagen echt op gang. Al in februari kwamen struiken zoals de els en de hazelaar tot bloei en daarmee zweefden ook de eerste pollen door de lucht. Maar de komende dagen gaat de temperatuur flink omhoog richting wel 16 of 17 graden. Komende maandag begint de astronomische lente en met dat seizoen zullen de hooikoortsklachten verder toenemen, Het enigszins goede nieuws is dat er niet al te veel zon is en de windrichting de hoeveelheid stuifmeel in de lucht enigszins tegenwerkt.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts ontstaat door pollen ook wel stuifmeelkorrels genoemd die afkomstig zijn van bomen, grassen en alle andere planten. Pollen zijn afkomstig van mannelijke planten. Ze bereiken de vrouwelijke planten door de wind of door insecten zoals bijen. Zo vindt bevruchting plaats.

6601051_source.jpeg

Zwarte els in bloei (bron: Janneke Middendorp)

Tijdens het transport door de wind zweven pollen vrij door de lucht en worden vervolgens door ons ingeademd. Pollen bevatten eiwitten en kunnen bij sommige mensen het immuunsysteem over activeren en zo een allergische reactie veroorzaken. Door de histamineaanmaak van je lichaam krijg je klachten zoals traanogen, niezen, jeuk en een loopneus. Sommige mensen zijn er echt ziek van. Grassen veroorzaken de meeste allergische klachten en daar komt de term hooikoorts vandaan. In het verleden werd namelijk de link gelegd tussen de jeukende ogen, geïrriteerde luchtwegen en het hooiseizoen. Ongeveer 25% van de mensen zijn allergisch voor boompollen.

Welke allergenen zijn nu actief

In de natuur zijn altijd vroege bloeiers. Zo staat de hazelaar al volop in bloei maar ook de berk en de els kunnen nu al zorgen voor klachten. De andere bomen, grassen maar ook kruiden zijn later aan de beurt.

hooikoorts.jpgPollenkalender

Invloed van het weer

De winter verliep verre van winters. Het was tamelijk zacht, vandaar dat de natuur nu enigszins voorloopt. Nu de lente komende dagen zo'n beetje losbarst -want het wordt een stuk warmer- nemen hooikoortsklachten snel toe. Hoe bepaalt het weer de mate van hooikoortsklachten? Allereerst is de temperatuur van belang. Wanneer het bijvoorbeeld te koud is in het voorjaar heeft geen enkele plant of boom ‘zin’ om te bloeien. Dus wordt er ook geen stuifmeel aangemaakt. Wanneer er lenteachtige temperaturen bereikt worden zoals komende dagen gaat het los! Overigens werd het op 1 januari van dit jaar lokaal ook al 15 graden! Daarnaast is zonlicht belangrijk aangezien het de groei en bloei bevordert. Op een zonnige en zachte dag zullen de hooikoortsklachten dus toenemen zoals komende dagen.
Daarnaast is de wind belangrijk want die zorgt ervoor dat het stuifmeel loskomt van planten en bomen en door de lucht zweeft. Is het windstil dan merk je dat de hooikoortsklachten gering zijn. Ook de windrichting is van belang. 

hooikoorts.jpgFactoren die de pollenproductie beïnvloeden

Afname hooikoortsklachten

De hoeveelheid pollen in de lucht neemt af als de wind vanuit het westen waait. De aangevoerde lucht is "vrij" van pollen en dus zal de concentratie in de lucht afnemen zodat de klachten ook minder worden. Woon je in het oosten van het land dan kunnen de klachten toch weer iets toenemen want ook een westen wind neemt boven ons land pollen mee naar oostelijke regio's al zullen de concentraties lager zijn dan met een oosten wind. Tot slot regen. Als het regent zal de lucht schoonspoelen van pollen. Ze slaan neer op de grond en de klachten zullen minder worden. 

Hooikoortsverwachting komende dagen

Buienradar heeft een speciale verwachting voor pollen en hooikoorts.  Dit geeft een goede indicatie van hoe gunstig het weer is voor de verspreiding van pollen. Het geeft daarom een idee van wanneer je wel of geen hooikoortsklachten kunt verwachten! Als we kijken naar de kaart voor de komende dagen zien we dat er in een groot deel van het land behoorlijk veel pollen in de lucht zijn. Aan de kust valt de pollenconcentratie mee en dat komt doordat de wind uit westelijke richtingen waait. Boven zee zijn natuurlijk geen pollen. Wat ook scheelt is dat het niet al te zonnig is, en dat het af en toe regent zodat de pollen als het ware 'uitregenen' en naar het aardoppervlak worden getransporteerd en dus niet meer in de lucht zweven. 

v.png

v.png

16-03-2023 om 15:00 door Marc de Jong

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...