Het is inmiddels eind april, de lente is al weer een aantal weken oud en de natuur staat op knappen. Het koude weer, gecombineerd met de aanhoudende droogte heeft ervoor gezorgd dat het nog niet tot een 'groene explosie' is gekomen. Maar na ruim twee weken zonder neerslag valt vandaag eindelijk weer eens regen, zij het op de ene plek meer dan de andere. Lokaal kan overigens meer dan 20 mm regen vallen, maar wat zegt zo'n cijfer nu eigenlijk?
Emmertje water
Hoe zit dat met die mm? De hoeveelheid regenwater wordt uitgedrukt in millimeters (mm). 1 mm regenwater komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter. 10 mm staat dus voor 10 liter water op 1 vierkante meter. Om ’t iets meer beeld te geven; er gaat zo’n 10 liter water in een emmer.
10 mm regen staat voor 10 liter/m2, ofwel een emmer
Natte cijfers
In Nederland valt op jaarbasis gemiddeld zo’n 847 mm neerslag (niet alleen regen, ook sneeuw, hagel etc.). De natste maand is doorgaans oktober met een langjarig gemiddelde van 83 mm. April is met 42 mm de droogste maand van het jaar. Dan nog een paar extremen: de meeste neerslag in een etmaal van maar liefst 208 mm viel op 3 augustus 1948 in Voorthuizen. De maandrecords zijn: 321 mm in Zandvoort in oktober 1932 en 320 mm in Schoondijke in augustus 2006. Meeste neerslag in één uur: op 28 juni 2011 viel op het KNMI station Herwijnen 79 mm neerslag in minder dan één uur tijd. Meest langdurige regenval: 9 maart 2013 met in De Bilt 24 uur lang onafgebroken neerslag.
Gemiddeld valt er over een heel jaar 847 mm neerslag in Nederland
Intensiteit
In Nederland noemen we neerslag boven de 25 mm in één uur een hoosbui, en meer dan 50 mm in één dag 'een dag met zware neerslag'. Waardes boven de 50 mm in een uur en 100 mm in een dag (twee keer zoveel als de laagste hoeveelheid voor een 'hoosbui' en 'een dag met zware neerslag') zijn voor het Nederlandse klimaat redelijk extreem.
'Huis-tuin-keuken-regenmeter' van Buienradar (Jannes Wiersema)
De meter
Neerslag meet je, hoe kan het ook anders, met een regenmeter! Er zijn verschillende op de markt van de analoge 'huis-tuin-en-keuken-regenmeter' tot een zeer nauwkeurige elektronische variant. Bij de een lees je de hoeveelheid af op de regenmeter zelf, bij de ander worden de gegevens op een beeldscherm weergegeven. De opstelling van de regenmeter is overigens wel belangrijk. Bij voorkeur wordt de regenmeter op een hoogte van ca. 30-50 cm geplaatst. Daar heeft de (turbulente) wind het minst vat op de regen en valt ’t gewoon in de meter. Om die reden dient een regenmeter niet te hoog worden geplaatst en ook niet dicht bij gebouwen.
Regenmeter, Engelse opstelling (in een grindbak) zoals ze in gebruik zijn bij het KNMI
Nog een voorbeeld van een analoge regenmeter (Erica van Leeuwen)
IJs in de regenmeter. Vergeet een gevulde regenmeter voor een nacht met vorst niet te legen. Dat voorkomt een lekkende regenmeter (Cynthia van Leusden)
De eerste twee weken van april regende het nog enkele dagen, daarna volgde een periode met droog weer. Tot vandaag... (bron: KNMI)
Eindelijk Regen!
De natuur kan wel wat water gebruiken in het groeiseizoen, de lente. Er trekt vandaag een lagedrukgebied over Nederland, in noordoostelijke richting. Bijbehorende regengebieden trekken daarbij ook gestaag over het land, terwijl ze om de kern van het laag krullen. In sommige regio's blijft het dan ook langdurig regenen. Regionaal kan 15 tot 25 mm neerslag vallen, lokaal zelfs meer dan dat! Dat zijn een flink aantal emmers water per vierkante meter. Toch zijn er ook delen van het land waar bar weinig regen valt. In het zuidoosten bijvoorbeeld, waar het beperkt blijft tot minder dan 1 mm hemelwater.
Vanavond verplaatsen de regengebieden zich verder naar het noordoosten. Vanuit het zuidwesten wordt het dus droog. Gedurende de avond en nacht moet het noorden en noordoosten nog rekening houden met wat regen. De komende dagen zien er vervolgens een stuk droger uit. Veelal droog weer, maar een enkele bui is nog wel mogelijk. Check hier de meest recente verwachting.
Bij Buienradar zijn de neerslaghoeveelheden te zien van 32 KNMI stations verspreid over het land. Er zijn gegevens beschikbaar van het afgelopen uur en het afgelopen etmaal. Klik hier.