Tegen het weekend gaan er wat buien vallen, en vanaf zondag moeten we rekening houden met wat langduriger perioden met regen. En dat komt goed uit, want het is al maanden erg droog. Maar gaat deze regen een einde aan de droogte maken?
De droogte is inmiddels goed te zien en te merken in Nederland. Het gras wordt geel, de rivieren staan laag en vennetjes en poelen drogen op. Niet zo gek, want het heeft sinds begin maart maar af en toe een beetje geregend, en ook februari verliep al droger dan gemiddeld.
Koudekerke, Ria Brasser
Natuurlijk zijn er grote gevolgen voor de landbouw. Deze aardappelplanten staan er nog redelijk bij, maar dat komt vooral doordat er massaal gesproeid wordt. En omdat de droogte eigenlijk in maart al begon, hebben gewassen veel moeite om te ontkiemen, Want er is genoeg licht en de temperatuur is hoog genoeg, maar zonder water gebeurt er niks.
Oostrum, Rob Beckers
Zelfs het grasland begint nu al erg te verdrogen. En ook dat is een probleem voor de boeren, want het gras is ook het voer voor de dieren in de komende winter. Droogte nu kan betekenen dat boeren straks duur voer moeten kopen omdat er niet genoeg is om de dieren de winter door te helpen.
Deventer, Martijn Verkade
Doordat de droogte niet alleen Nederland treft, staan ook veel rivieren laag, waardoor de scheepvaart problemen kan krijgen. Naast de droogte van nu, heeft de lage waterstand van de rivieren ook te maken met het feit dat er de afgelopen winter weinig sneeuw in de alpen is gevallen. En die sneeuw zou nu als smeltwater ook door de rivieren moeten stromen.
Schipluiden, Janneke Middendorp
De droogte kan ook op een andere manier gevaarlijk zijn bij sloten en kanalen. Zoals hierboven te zien is, ontstaan er op sommige plaatsen droogtescheuren in de dijk. Daardoor kan de dijk instabiel worden en gaan schuiven. Zo liep in 2003 in Wilnis een woonwijk onder, doordat de dijk door de droogte was gaan schuiven. Waterschappen houden daarom in droge periodes soms de dijken nat om uitdroging te voorkomen.
Sint Philipsland, Maddy Koster
En natuurlijk hebben gazons en perken in de steden ook last van de droogte. Gemeenten halen vaak oppervlaktewater uit de sloten om vooral jonge aanplant te laten overleven.
Waalwijk, Martha Kivits
Het gras, zoals de berm op bovenstaande foto, kan wel wat hebben. Het kan helemaal droog en vergeeld zijn, maar na een periode van regen is het zo weer groen en fris. Wat je op bovenstaande foto trouwens ook kunt zien, is da als je het gras wat langer laat, zoals naast de gemaaide berm, het veel beter tegen de droogte kan. Ook zie je dat bomen, die zeker als ze wat ouder zijn veel dieper wortelen, op dit moment nog niet veel last van droogte hebben.
Er komt dus regen aan, maar het zal nog wel even duren voor de droogte is verdwenen. Daarbij komt dat de regen die donderdag en vrijdag gaat vallen, komt in de vorm van buien. Dat zijn vaak kortduren de momenten van soms intensieve neerslag. En dat is zeker op hele droge grond niet gunstig. Want veel water op een hele droge grond zal eerder de neiging hebben om weg te stromen, dan om in de grond te zakken. Wat we eigenlijk nodig hebben, is een langere periode van langdurige en gestage regen. Liefst zelfs een paar weken lang.
Want als we nu kijken naar de droogtemonitor van het KNMI, zien we dat we dit jaar (de zwarte lijn) in de buurt van het droogste jaar ooit (1976, de rode lijn) zitten. En met de neerslag die de komende 15 dagen verwacht wordt (de zwarte stippellijn met het grijze vlak als de onzekerheid in de verwachting) is er maar een kleine kans dat er zoveel neerslag valt, dat we onder dat droogste jaar ooit komen. Daarvoor is dus veel meer neerslag nodig.