Actueel

Hoe aantrekkelijk blijft Zuid-Europa voor vakanties?

Tuoro sul Trasimeno, Italië

Extreme hitte, bosbranden en hagelstenen zo groot als pingpongballen. Steeds meer mensen vragen zich af of een zomervakantie naar Zuid-Europa nog wel verstandig is, nu het weer door een verstoring van het klimaat steeds extremer wordt.Het Europese Joint Research Centre zocht uit wat de impact is van klimaatverandering op toerisme in Europa. En de conclusie is: Dat gaat nogal op de schop!

Extreem vakantieweer

Afgelopen maand werd Zuid-Europa hard getroffen door een extreme hittegolf, die in deze vorm onmogelijk was zonder de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Bosbranden zorgden voor apocalyptische taferelen op vakantie-eiland Rhodos. En de hitte werd verdreven in Italië door zeer zwaar noodweer met hagelstenen van meer dan 15 centimeter in doorsnee. Steeds meer Nederlanders twijfelen of het nog wel verstandig is om hoogzomers naar Zuid-Europa af te reizen, en dat terwijl de aarde vooralsnog maar 1,2 graden is opgewarmd. Sommigen hebben hun keus al gemaakt en mijden bewust in de zomer de hitte.

De mate van opwarming van de aarde en de impact op het toerisme per Europese regio. (Bron: JRC)

De mate van opwarming van de aarde en de impact op het toerisme per Europese regio. (Bron: JRC)

Noord-Europa populairder

Een Europees onderzoek wijst nu uit wat de impact is van de steeds verder stijgende temperaturen op het toerisme in Europa. Bij een opwarming van de aarde die beperkt blijft tot 1,5 of 2 graden (zoals in de klimaatafspraken van Parijs), lijkt het toerisme in Europa in 80% van de gevallen nauwelijks te veranderen. Wel is al zichtbaar dat de uiterste zuidelijke regio's (Zuid-Spanje, Sicilië, de Griekse eilanden en Cyprus) al het meeste worden getroffen door een afname van het toerisme. Mocht de aarde verder opwarmen naar 3 tot 4 graden, dan worden grotere verschillen zichtbaar. De Zuid-Europese kustregio's verliezen zo'n 5% van alle toeristen. Als koploper de Griekse eilanden, waar 9,12% minder mensen voor een vakantie naar toe reizen. Aan de andere kant profiteert de Noord-Europese toeristenindustrie van een opwarmende wereld. Gemiddeld 5% meer toeristen worden verwacht in Duitsland, Denemarken, Finland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Zo is de verwachting dan het westen van Wales bijna 16% meer toeristen kan verwachten als het klimaat onherstelbaar verandert en opwarmt met maar liefst 4 graden. 

Het aantal toeristen binnen Europa daalt het hardst in de zomermaanden al de opwarming van de aarde doorzet.

Het aantal toeristen binnen Europa daalt het hardst in de zomermaanden al de opwarming van de aarde doorzet. (Bron:JRC)

Aantrekkelijker voor- en naseizoen

Over heel Europa veranderen ook trends door het jaar heen. Hoe meer de wereld opwarmt, hoe minder populair de zomermaanden worden voor een vakantie. Bij een extreme opwarming van 4 graden daalt het gemiddelde toerisme in juli met 5,72%. Aan de andere kant worden het voor- en najaar fijnere momenten om vakantie te vieren. April wordt met een stijging van bijna 9% een stuk populairder onder toeristen. Al met al zal de gemiddelde vraag naar toerisme over Europa stijgen met 1,58%. Dat klinkt positief, maar in een in een wereld die 4 graden is opgewarmd zullen de Zuid-Europese landen veel toeristen verliezen. En dat terwijl de economie van deze landen erg leunt op inkomsten uit het toerisme.


01-08-2023 om 07:45 door Maurice Middendorp


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...