Actueel

Nationaal Hitteplan actief

Het is vandaag bloedheet en de komende dagen blijft dat het geval. Voor sommige mensen wordt het dan genieten van "het mooie weer", maar voor anderen kan de hitte wel erg vervelend zijn en voor kwetsbare mensen brengt de hitte zelfs risico's met zich mee. Daarom activeert het RIVM het Nationaal Hitteplan voor het midden, zuiden en oosten van Nederland. Lees snel verder wat dat alles behelst.

Het Nationaal Hitteplan treed in werking bij hoge temperaturen. Als de maximumtemperatuur voor 4 dagen aaneen in De Bilt boven de 27 graden ligt, wordt het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Hiermee roept het RIVM op dat we extra goed moeten zorgen voor kwetsbare mensen zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Voor de zorgverleners bestaat het Nationaal Hitteplan uit een hele boel richtlijnen over hoe ze moeten handelen tijdens de extreme warmte. 

Het hitteplan geldt voor de provincies Drenthe, Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Utrecht. Omdat dit plan is geactiveerd, is door het KNMI code geel uitgegeven voor aanhoudende hitte. 

Waarschuwing_hitte.jpg

De komende dagen wordt op veel plaatsen de tropische 30 graden overschreden. Morgen wordt het in het zuidoosten zelfs een graad of 37! Ook als de zon onder de horizon zakt, blijft het zwoel. De komende nacht hebben we met een zogenaamde tropennacht te maken. Dus koelt het niet verder af dan 20 graden! 

20190624_Vooruitzichten.jpg

Aanhoudende hitte brengt gezondheidsrisico's met zich mee, zoals uitdroging en oververhitting. Het kan vooral problematisch zijn voor kwetsbare mensen zoals oudere, baby's chronisch zieken en mensen met overgewicht. 

Naast de aanhoudende hitte is de zon ook krachtig. De komende dagen ligt de zonkracht tussen 6 en 8. Met een zonkracht van 7 kan een onbeschermde huid al binnen 15 minuten verbranden. Het is dus belangrijk om je huid goed tegen de zon te beschermen. 

20190624_Jolanda Bakker.jpg

Er zijn zekere maatregelingen die je kunt nemen om de gezondheidsrisico's bij aanhoudende hitte te voorkomen of het gevolg ervan te minimaliseren:

- Drink genoeg water en vloeistof. Drink zo min mogelijk alcoholische dranken, want deze dragen juist bij tot verdere uitdroging. 
- Draag dunne kleding. Het is wel belangrijk dat de kleding genoeg bescherming biedt tegen verbranding door de zon.
- Zoek de koelte op, liefst binnen.
- Beperk lichamelijke inspanning in de middag. Tussen 12 en 16 uur is de zon het meest krachtig. Dat betekent dat je snel kunt verbranden en dat je meer water verliest door transpiratie.
- Smeer je huid in met zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.
- Houd je woning koel en goed geventileerd. 
- Ga goed voorbereid op reis.
- Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Tijdens aanhoudende hitte kun je de volgende klachten ontwikkelen: hoofdpijn, vermoeidheid, concentratie problemen, duizeligheid, huidproblemen zoals jeuk en uitslag met blaasjes, uitdroging en oververhitting. Slechts in uiterste gevallen kunnen mensen aan uitdroging en oververhitting overlijden. Symptomen van uitdroging en oververhitting zijn: misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid. 

Dus houd de maatregelen de komende dagen goed in de gaten en als de hitte te erg wordt... neem gewoon een lekkere duik!

20190624_Martin Vye.jpg


24-06-2019 om 09:45 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...