Het duurt nog een paar dagen, maar dan komt de hitte uit Zuid-Europa onze kant op. Maandag wordt de warmste dag met tropische temperaturen van 30°C of meer, een hoge luchtvochtigheid en een plaknacht. Maar is het daarna ook gelijk gedaan met de hitte?
Na een zeer warme dinsdag - waarop de temperatuur plaatselijk steeg tot afgerond 30 graden - is het even wat koeler met temperaturen rond het klimaatgemiddelde. Daarbij is de zon regelmatig te zien, maar er zijn ook wolkenvelden. Met name op vrijdag is het vaker bewolkt en trekken buien over het land. Zaterdag hangt eerst nog bewolking boven ons land, wat te maken heeft met een warmtefront dat overtrekt. Eenmaal gepasseerd gaat de zon (uitbundig) schijnen, draait de wind naar het zuiden en stroomt veel warmere lucht ons land binnen.
In Zuidwest-Europa is het dit weekend al bloedheet. Zaterdag kan de temperatuur in Spanje plaatselijk oplopen naar 42°C en zondag geldt dat ook voor het zuidwesten van Frankrijk. Bij ons is het zaterdag 'slechts' 21 graden in het noordwesten en 25 à 26 graden in het zuiden. Op zondag komt daar al flink wat bij, met gemiddeld over het land zo'n 27 graden. Mogelijk dat langs de zuidgrens een tropische 30 graden kan worden gehaald. In de nacht naar maandag koelt het nog redelijk goed af, maar als de zon eenmaal op komt schiet de temperatuur omhoog.
De verwachte middagtemperaturen in Europa voor zondag 11 augustus.
Tot 35 graden?
Halverwege maandagochtend is het al zo'n 25 graden en 's middags wordt het bijna overal tropisch warm. Alleen op de Waddeneilanden blijft het kwik waarschijnlijk iets onder de tropische grens van 30°C steken. In het midden van het land zijn temperaturen van 31 à 32 graden mogelijk en in Zeeuws-Vlaanderen is zelfs een hete 35 graden niet uitgesloten. Omdat de wind uit het zuidoosten waait is het ook op de stranden een hele warme zomerdag. Pas laat in de middag of 's avonds kan de wind van zee gaan waaien, het eerst in Zeeland.
Mocht de temperatuur ergens in Nederland stijgen tot 35 graden of meer, dan is dat voor het eerst in ruim twee jaar tijd. Op 19 juli 2022 steeg de temperatuur in Maastricht tot maar liefst 39,5 graden. Toch komen dit soort extreem hoge temperaturen van 35°C of meer de laatste jaren vaker voor, sinds 2018 in totaal al 18 keer. Vroeger was het veel zeldzamer en kwam zo'n extreem warme dag maar eens in de paar jaar voor.
Gevoelstemperatuur en een zwoele nacht
Voor kwetsbare mensen kan hitte gevaarlijk zijn, met name wanneer de gevoelstemperatuur zeer hoog ligt en het 's nachts moeizaam afkoelt. Deze bijkomende effecten kunnen maandag een belangrijke rol gaan spelen. De aangevoerde lucht is namelijk niet alleen erg warm, maar ook behoorlijk vochtig. Een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je lichaam warmte minder snel kwijt kan raken, en je meer gaat zweten. Met een relatieve luchtvochtigheid van tussen de 40 en 60% voelt het maandag nog een stuk warmer aan dan dat de thermometer in de schaduw aangeeft. De gevoelstemperatuur - in de schaduw - zal op veel plekken zo tussen de 34 en 41 graden!
Tabel met de gevoelstemperaturen (Hitte-index) op basis van de luchttemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid.
Ook 's nachts is er maar weinig verkoeling. Door een combinatie van vochtige lucht en mogelijk toenemende bewolking koelt het in de nacht naar dinsdag moeizaam af. Mogelijk dat enkele officiële weerstations van het KNMI een tropennacht kunnen noteren. Dat is een nacht waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden komt. Echter, die weerstations staan in een open gebied met weinig gebouwen en asfalt. In stedelijke gebieden wordt 's nachts veel warmte vastgehouden en kunnen de temperaturen nog een stuk hoger blijven. Zeker in de grote steden lijkt dus een heuse plaknacht aanstaande.
Afkoeling met onweersbuien?
De vraag is natuurlijk of het ook na maandag nog zo warm blijft. Hoewel de verwachting nog enigszins onzeker is, lijkt het dinsdag wat minder warm te worden. Toch kunnen nog vrij gemakkelijk zomerse temperaturen van 25 graden of meer worden gehaald. Waar het maandag overdag waarschijnlijk droog blijft, neemt dinsdag de kans op een aantal stevige regen- en onweersbuien wel toe. Later in de week dalen de temperaturen verder tot waarden rond het klimaatgemiddelde.
Meerdaagse verwachting tot en met dinsdag.