Heet, heter, heetst: al wekenlang zit de regio India & Pakistan in een spreekwoordelijke oven. Geregeld werden er de afgelopen tijd de hoogste temperaturen ter wereld bereikt en ook voorlopig blijft het er nog wel even erg warm, al gaat het meest heftige er deze week wel vanaf… Hoe extreem is het nu precies en wat staat ons nog te wachten in de toekomst?
Vooral duur van hitte dramatisch
Er zijn genoeg records gesneuveld de afgelopen tijd, maar toch is dat niet het meest bijzondere aan deze hittegolf. Extreme temperaturen van 40 graden of meer zijn ze namelijk wel gewend in dit deel van de wereld, maar zó vroeg in het jaar al zo lang achter elkaar? Nee, dat is echt van een andere categorie.
Figuur 1: De maximumtemperatuur in New Delhi dit jaar. In het oranje zie je de bandbreedte waar de temperatuur normaal gesproken binnen blijft. Sinds maart is het er flink warmer dan je zou mogen verwachten in die tijd van het jaar!
In bovenstaande grafiek zien we dat goed terug. Je ziet hier de gemeten temperatuur dit jaar in New Delhi, India, ten opzichte van het gemiddelde en de koude- en hitterecords. Vanaf begin maart schiet de grafiek omhoog en schiet soms zelfs buiten de bandbreedte (wat dus nieuwe records betekent). Vervolgens blijft de temperatuur bijna 2 maanden lang in deze bovenste regionen aanwezig, iets wat echt zeer uitzonderlijk te noemen is.
Warmste maart en april ooit gemeten
Zoals ook te zien in bovenstaande grafiek, zijn temperaturen van 39 graden gemiddeld voor mei, met uitschieters naar de 45 graden. In maart en april is dat echter nog lang niet het geval, en laat het nu net die twee maanden zo ontzettend heet zijn geweest! Zo gingen de temperaturen in maart al richting de 38 graden en werd in april zelfs meermaals de 40 graden verbroken!
Figuur 2: Op 27 april werden in grote delen van het land temperaturen (ver) boven de 40 graden verwacht! Meer dan 1 miljard mensen hadden te maken met deze hitte en sommige regio's gingen zelfs richting de 50 graden!
Zo bleek dus ook maart 2022 de boeken in te gaan als officieel de warmste ooit gemeten in heel India. De gemiddelde maximumtemperatuur was 33,1 graden, waar dit normaal 31,2 graden is. Bijna 2 graden warmer dan gemiddeld dus. Ook april gaat waarschijnlijk als de warmste maand ooit gemeten de boeken in, maar hier zijn nog nog geen complete gegevens van beschikbaar. Wat we wel weten, is dat de gemiddelde maximumtemperatuur in New Delhi waarschijnlijk 5 (!!) graden boven normaal gaat uitkomen!
Figuur 3: Maart ging in India de boeken in als de warmste maand ooit gemeten. De gemiddelde maximumtemperatuur lag bijna 2 graden boven normaal.
Slechts twee dagen “koeler” dan 38 graden
De hoogst gemeten temperatuur in New Delhi was uiteindelijk 44,4 graden. Dit is niet het all-time record, dat staat op 45,6 graden voor de maand april, maar we legden aan het begin van de blog al uit dat het niet de records zijn die het meest bijzonder zijn, maar juist de lange duur van deze hitte. Zo werd het slechts 2 dagen in de hele maand april "koeler" dan 38 (!!) graden! Alle andere dagen was het dus heter, met temperaturen die ook 's nachts slechts terugliepen richting de 30 graden. Nee, het is daar geen pretje geweest de afgelopen tijd. Uiteindelijk is de schatting dat de maand april maarliefst 5 graden te warm gaat eindigen in New Delhi, een gigantische afwijking.
Figuur 4: 44,4 graden als hoogste maximumtemperatuur en slechts 2 dagen onder de 38 graden... Wat een hitte!
Gisteren werd het overigens op de grens van India en Pakistan nog 49,5 graden! Net geen 50 dus, en zo zijn er legio voorbeelden van extreem hoge temperaturen.
Komende tijd iets minder extreem
Als we naar de vooruitzichten kijken voor New Delhi, zien we dat de meest extreme kantjes er wat vanaf gaan. Temperaturen van 44 of 45 graden staan niet meer in de verwachting, maar nog steeds blijft het met temperaturen rond de 40 graden erg heet! Het verschil is nu echter dat het gemiddeld 38 graden hoort te zijn. De temperaturen zijn dus nog wel gelijk aan wat ze de weken hiervoor hebben meegemaakt, van echte verkoeling is dus absoluut geen sprake! Normaal gesproken moeten ze in deze tijd van het jaar even door die hitte heen bijten, maar nu doen ze dat al wekenlang…
Figuur 5: De hitte in New Delhi duurt voorlopig nog wel even voort, al is dit normaal gesproken ook zo in de maand mei. Dat deze temperaturen echter in april en soms zelfs maart al gehaald werden, was zeer uitzonderlijk! Let ook op de erg zachte nachten.
Meer dan een miljard mensen moet zich aanpassen door klimaatverandering
Nieuw onderzoek stelt helaas dat inwoners van deze regio’s in de toekomst veel vaker rekening moeten gaan houden met dit soort hittegolven. En vergis je niet, in India & Pakistan leven ongeveer 1,5 miljard mensen! Dat is zo’n 20% van de totale wereldbevolking… Door verdere opwarming van de aarde zouden in het meest extreme geval de hoeveelheid hittegolven en hittestress die mensen in deze regio ervaren verdriedubbelen! Dat heeft serieus impact op alle vlakken van de samenleving daar. Dit rampscenario geldt echter alleen bij een verdere opwarming van de aarde tot 2 graden. Beperken we het tot 1,5 graden (zoals afgesproken in het Parijs akkoord), kan de impact nog gehalveerd worden. Hoe dan ook lijkt het aantal hittegolven wel te gaan toenemen in de toekomst.
Natuurbranden nemen toe, net zoals de slechte luchtkwaliteit
Alsof de hitte nog niet genoeg is, nemen ook de natuurbranden in rap tempo toe. Op dit moment zijn er zelfs meer dan 7800 actief in het hele gebied! Sinds januari zijn er al een record aantal branden gemeld en door de uitgedroogde condities zal het risico op natuurbranden voorlopig ook nog wel hoog blijven.
Figuur 6: Het aantal actieve natuurbranden op zondag 1 mei 2022. Het zijn er ondertussen al meer dan 7800 en dat aantal kan door de aanhoudende droogte en hitte nog wel eens verder gaan stijgen...
Niet alleen bedreigen deze branden veel natuur en ook steden, ze hebben ook nog eens serieuze gevolgen voor de luchtkwaliteit in veel delen van India. In sommige regio’s hebben veel mensen zelfs ademhalingsproblemen gekregen door de dikke rookwolken.
India beter voorbereid op extreme hitte
Om dit verhaal toch nog een beetje positief af te sluiten, laten we jullie zien hoeveel het kan betekenen als men zich aanpast aan extreme hitte! Sinds 2016 is er namelijk een nationaal hitteplan gekomen in India, die zo te zien zijn vruchten afwerpt. Zo zijn er nu betere waarschuwingen, wordt er meer voorlichting gegeven over de do’s en dont’s bij extreme hitte en neemt men ook meer maatregelen die erop gericht zijn de meest intense hitte te vermijden. Het aantal doden door extreme hitte is sinds dat jaar teruggelopen. Waar in de periode 2011-2015 nog bijna 7000 mensen stierven door hitte, is dat in de periode 2016-2021 teruggebracht tot “slechts” 1750 man. En dat terwijl die laatste periode ook 1 jaar langer duurt!
Figuur 7: Het aantal doden in India per jaar door extreme hitte. Vanaf 2016 voerde de overheid veel maatregelen in en vanaf dat jaar zie je het aantal doden duidelijk zakken.
Wie trouwens denkt dat dat komt door minder warme zomers, heeft het mis. 2016 was namelijk het warmste jaar ooit gemeten en ook het jaar 2017 staat op de 3e plek. Het is natuurlijk even afwachten wat de cijfers dit jaar gaan worden met dit extreem hete voorjaar, maar laten we hopen dat dit beleid ook nu succesvol is geweest!