De komende dagen wordt het bloedheet in Spanje. De temperatuur blijft mogelijk langer dan een week boven de 30 graden en meerdere hitte records zullen sneuvelen.
April-hitte
Vandaag start in Spanje een lange hete periode. De temperaturen lopen onder de Spaanse zon vandaag al op naar tropische waarden. Hogedrukgebieden zorgen voor rustig en zonnig weer. Vooral de provincie Andalusië maakt zich op voor zomerse temperaturen. Vandaag wordt de 30 graden al aangetikt, en met name vanaf woensdag komt het kwik landinwaarts zelfs boven de 35 graden uit. De extreme temperatuur van 40 graden komt zelfs in zicht, terwijl een graad of 25 is gemiddeld in deze tijd van het jaar in Andalusië. Zelfs hoogzomers zijn temperaturen tegen de 40 graden aan de hoge kant. Het Spaanse temperatuur record voor april staat op naam van Murcia, waar het op 9 april 2011 37,4 graden werd. Bijzonder aan de huidige april-hitte is de duur van de hitte. Vanaf zaterdag gaan de extreme randjes van de hitte er van af, maar mogelijk blijft de temperatuur in Andalusië de komende 1 tot 2 weken nog boven de 30 graden uitkomen. Het opwarmende klimaat speelt hierin een grote rol
Weerverwachting van Cordoba: Veel zon, extreme temperaturen en geen drup regen.
Droogte en hitte hand in hand
Dat de temperatuur nu zo extreem hoog kan oplopen voor de tijd van het jaar, komt mede door de ligging van lage en hogedrukgebieden. Een lagedrukgebied ligt op de oceaan, waardoor lucht vanuit het zuiden over Spanje uitstroomt. En het hogedrukgebied boven Spanje zorgt ervoor dat de zon schijnt en het droog is. Al meer dan een jaar regent het nauwelijks en verdampt veel vocht in Spanje. De bodem is inmiddels gort en gort droog. En juist die droge uitgangssituatie zorgt nu voor een extra verscherping van de hitte. Een droge bodem warmt sneller op en daarmee warmt de luchttemperatuur ook sneller op dan in vergelijkbare tijden met een nattere bodem. De hoge temperaturen van de komende dagen zorgen voor meer verdamping en hierdoor droogt de bodem nog verder uit. Droogte en hitte versterken elkaar dus. Klimaatverandering speelt hierbij een sleutelrol. Door de steeds hogere temperaturen in Spanje door het opwarmende klimaat neemt de kans op extremere droogte en temperatuurrecords toe.
Begin maart werd soms nog gesproeid, maar door de aanhoudende droogte wordt het sproeien steeds meer aan banden gelegd. (Foto: Mont-roig del Camp, Ria Brasser)
Gevolgen verwoestijning
Door het opwarmende klimaat verwoestijnd Spanje in rap tempo. Iets wat nu aan den lijve wordt ondervonden. Door de droogte en hogere temperaturen neemt de vraag naar water toe, terwijl de watervoorraden snel slinken. Veel stuwmeren staan extreem laag en grondwaterspiegels dalen en Spaanse landbouwgebieden hebben al restricties opgelegd gekregen met het oog op watergebruik. Zo mislukken veel oogsten en schieten door schaarste de prijzen van bijvoorbeeld olijfolie door het dak. Bij sommige mensen in Zuid-Spanje komt momenteel niet eens meer water uit de kraan! Spanje heeft momenteel ook een haat-liefdeverhouding met het (massa)toerisme. Enerzijds brengen de toeristen veel geld in het laatje, maar anderzijds vragen de enorme hoeveelheid toeristen ook veel water uit het droge gebied. Zo is het maar de vraag of je een gevuld zwembad aantreft als je komende weken een vakantie gepland hebt staan onder de hete Spaanse zon.