Afgelopen zondag, 1 september is de weerkundige herfst van start gegaan, maar het zomerweer weet momenteel nog van geen wijken. Hoewel het weer er in een deel van het land er vandaag grijs en druilerig uitziet is dit nog niet een inleiding naar herfstachtig weer. Integendeel, de komende dagen wordt het opnieuw benauwd warm.
Bewolkt en regionaal nat
Gisteren werd de klamme warme lucht met een zwakke westelijke stroming langzaam naar Duitsland geduwd. Dat ging gepaard met veel bewolking en soms regenachtig weer. De warmte bevindt zich vandaag ook bij onze oosterburen, terwijl wij te maken hebben met milde temperaturen rond 20 graden. Daarbij doet het weer in de oostelijke helft van het land weinig zomers aan – sterker nog het is daar grijs, regenachtig en met 18 graden bijna fris te noemen.
Grijs en grauw weer vandaag in Sneek (Mei-Nga Smit)
Is de herfst dan toch echt begonnen? (Burry vd Brink, Doetinchem)
Golvend koufront
De bewolking en regen in het oosten is te koppelen aan en storing, of om het in meteorologische termen te benoemen een zogenaamd golvend koufront. Op deze scheidslijn tussen de warme en koele lucht is sprake van stijgende lucht. Gevolg hiervan is het ontstaan van bewolking en neerslag. Meer uitleg over fronten is te vinden in de blog over, jawel: fronten.
Golvend front veroorzaakt bewolking en regen boven de oostelijke helft van het land.
De warme lucht bevindt zich boven Duitsland (17:00 uur lokale tijd, bron WXCharts)
Centraal Europa veel regen
De westelijke stroming is tot stilstand gekomen en langzaam maar zeker komt er een oostelijke wind op gang. Dit heeft te maken met de verschuivingen van luchtdrukpatronen. Het hogedrukgebied bouwt zich geleidelijk op en uit richting Scandinavië. Tegelijkertijd diept een lagedrukgebied zich boven centraal- en Zuid-Europa uit. Het laatstgenoemde systeem veroorzaakt vandaag en morgen stevige regen- en onweersbuien in met name het zuiden van Frankrijk, de Franse Alpen, Italië en delen van Zwitserland. De neerslaghoeveelheden kunnen in korte tijd oplopen naar 50 tot lokaal 100 mm. Dit zal in met name de bergachtige gebieden mogelijk tot overstromingen leiden.
Veel regen verwacht in de Alpen.
Donderdag om 17:00 lokale tijd bevindt de warme lucht zich weer boven ons land (bron WXCharts)
Warmte keert terug
Wij krijgen juist te maken met een droger en zonniger weertype. Het hogedrukgebied wint terrein, zorgt voor minder wolken en een oostenwind. De warme lucht die eerder naar Duitsland werd geduwd keert met de oostelijke stroming weer terug. Dat gebeurt komende nacht al en morgen overdag is dat direct te merken aan de temperatuur. Op veel plaatsen stijgt het kwik naar 25 graden en daarboven. Omdat de lucht aanhoudend vochtig is zal het benauwd aanvoelen. De donderdag start grotendeels bewolkt, grijs met in de zuidelijke helft wellicht nog wat gespetter. Overdag breekt vanuit het noordoosten de zon door en eind van de dag zal het op de meeste plekken zonnig zijn.
Verwachting voor donderdag: grijze start, maar in de loop van de dag klaart het vanuit het noordoosten op en breekt de zon door.
Tot in het weekend zomers
De zomerse temperaturen houden aan tot in het weekend. Daarbij is bestaat het weerbeeld uit zonneschijn, maar zo nu en dan komen er ook wolkenvelden voorbij. Helemaal droog blijft het overigens niet, want op vrijdag is in het zuiden van het land kans op regen. Op zondag komen er ook vanuit het zuiden buien opzetten. Zaterdag lijkt overigens een droge dag te worden.
Het zomert nog even door (foto: Arno de Kock)
Vooruitzichten - tot in het weekend zomerse temperaturen.
Pluimverwachting (bron: KNMI)
Het is nog ver weg, maar in de loop van volgende week lijkt de wind te draaien naar zuidwest tot west. Dan wordt de weg vrij gemaakt voor beduidend koelere lucht en wisselvalliger weer. Voor het zover is zomert het de komende dagen nog even door in Nederland.