Actueel

Het wordt weer warmer

Ria Gerards-Schinveld

Sinds de herfst is begonnen op 23 september 2019 was het weer ook typisch voor de tijd van het jaar: wisselvallig en temperaturen onder de 20 graden. Deze week lijkt dat (eindelijk) een beetje te gaan veranderen.

Normaal voor de tijd van het jaar
Het is herfst en daarbij hoort natuurlijk wisselvalligheid, dus regendagen, buien en droge perioden horen er allemaal bij. Verder komen rond deze perioden de maxima tussen 15 en 17 graden uit. Ook staat er soms veel wind. De afgelopen tijd was dat allemaal het geval, behalve dat het soms zelfs een beetje kouder dan normaal was.

20191009_Henk Luntz_Beverwijk.jpg
Foto: Henk Luntz (Beverwijk)

Maar landelijk een warme dag hebben we voor het laatst op 22 september gehad. Toen werd het maar liefst 26,5 graden in De Bilt, dus was dat ook de laatste zomerse dag. Natuurlijk was het sinds toen regionaal wel warmer dan 20 graden. 

Veel regen tot nu toe

20191001_Jannes Wiersema_Roodeschool.jpg
Foto: Jannes Wiersema (Roodeschool)

Normaal valt in heel oktober 82,3 mm regen in De Bilt. Er zijn nu maar zo'n 9 dagen van oktober verlopen en in De Bilt is nu al 47,5 mm regen gevallen. Dat is meer dan de helft! Wordt oktober een natte maand? 

De vooruitzichten...
Voorlopig blijft het wisselvallig. Dat is ook terug te zien in de neerslagpluim. Vooral aankomende vrijdag wordt een natte, druilerige dag met vooral langs de kust veel wind (windkracht 7).

20191009_regenpluim.JPG
Neerslagpluim

Het weekend, aan de andere kant, ziet er weer wat droger uit. Vooral vanaf zaterdagmiddag tot en met zondagmiddag. Dat is ook dan wanneer de temperatuur een hoogtepunt bereikt. Tot dan lopen de maxima geleidelijk omhoog: vandaag wordt het een graad of 13, daarna komen er iedere dag een graad of twee erbij! Op zondag komt de temperatuur rond 21 graden uit, regionaal zelfs iets hoger. De kans dat zondag een warme dag wordt, ligt nu rond 80 procent, maar voorlopig wordt het geen landelijke zomerse dag.

20191009_meerdaagse.jpg
Verwachting voor de komende dagen

Er zijn nog wat onzekerheden rondom zondag om een goede uitspraak te maken over precies hoe warm het wordt. Dat komt door een aankomende storing: als die wat eerder overtrekt, valt op zondag de regen wat eerder en wordt het zeker niet zo warm. Het blijft dus nog even afwachten, maar voorlopig zit het weer dit weekend er wat vriendelijker uit.

De "wat warmere periode" is daarnaast ook van korte duur, want vanaf maandag komt de temperatuur wat lager uit. Kijk maar naar de temperatuurpluim:

20191009_pluim.JPG
De (temperatuur-)pluim

Hoewel de onzekerheid tussen de verschillende weermodelruns nog groot is, wordt het duidelijk frisser en blijft de temperatuur vanaf volgende dinsdag rond of onder de normale waarden voor deze perioden.

Geniet dus van het tijdelijke wat warmere en droger weer dit weekend!


09-10-2019 om 10:30 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...