Actueel

Het weer gaat veranderen!

Dit weekend stond in het teken van rustig herfstweer. Er stond vaak weinig wind, er was vrij veel bewolking en er viel slechts af en toe een drupje regen. Daarbij was het ook nog eens aan de frisse kant voor de tijd van het jaar. In de nieuwe werkweek komt hier duidelijk verandering in… Temperaturen tot wel 20 graden, de nodige hoeveelheid regen en mogelijk zelfs zware windstoten? Het is allemaal mogelijk!

RTL_day&Z_01_weerfoto25.jpg
Dit was regelmatig het weerbeeld tijdens het weekend: grijs, af en toe een spatje regen en weinig wind. Er komt verandering aan!

Wat gebeurt er op de weerkaart?
De afgelopen dagen lagen we weerkundig gezien een beetje in niemandsland. Er stond vaak weinig stroming in de atmosfeer en het weer varieerde maar weinig. Dat gaat veranderen! Langzaam maar zeker komen we in een zuidwestelijke stroming terecht. Dit betekent dat er relatief zachte en vochtige zal worden aangevoerd. Ook zien we dat de lijnen van gelijke luchtdruk dichter bij elkaar komen te staan, wat simpelweg betekent: meer wind!

Isobaren Nederland.JPG
Langzaam maar zeker komen we in een zuidwestelijke stroming terecht. Relatief zachte (en vochtige) lucht is dan onderweg naar Nederland. Dit is de situatie voor maandagmiddag. 

Morgen belooft nog een aardige herfstdag te worden. Nadat de mistbanken in het binnenland zijn opgelost, zien we een afwisseling van zon en wolkenvelden. Alleen in het noordwesten kan nog een spatje regen vallen, verder blijft het overal droog. De zachte lucht heeft ons echter nog niet bereikt: het wordt ‘slechts’ een graad of 13.

Maar dan…
In de nacht van maandag naar dinsdag zal de zachte lucht uit het zuiden ons land bereiken. Dinsdag belooft echter nog een sombere dag te worden met vanuit het zuiden wat regen. Daarbij staat er ook nog eens aardig wat wind. De temperatuur gaat al wat omhoog: een graad of 15, in het zuiden mogelijk al 17 graden.

Op woensdag lijkt de Buienradar zeker weten van pas te komen. Er staat een aardige hoeveelheid regen op het programma en de zon zal maar weinig te zien zijn, mogelijk pas later in de middag in het midden en zuiden. Ondanks het onvervalste herfstweer, lopen de temperaturen aardig op. De verwachting is nog vrij onzeker, maar het is niet uitgesloten dat het kwik in het zuidoosten van het land weet op te lopen naar een ronduit warme 20 graden!

Pluim zuidoost NL.PNG
De pluim voor het zuidoosten van Nederland laat het ook duidelijk zien: de temperaturen gaan omhoog! Op woensdag (en mogelijk ook donderdag) kan het in deze regio van Nederland 20 graden worden. Let wel op: er is een aardige spreiding te zien!

Is dat uitzonderlijk?
Nee, temperaturen van 20 graden zijn niet uitzonderlijk halverwege oktober in Nederland. In de Bilt werd het bijvoorbeeld op 30 oktober 2005 nog warmer dan 20 graden: 21,1 graden! Deze temperaturen lijken er voor het midden van het land (voorlopig) nog niet in te zitten. Al met al wordt het in ieder geval een stuk zachter dan normaal: een graad of 14 is namelijk de normaal voor dit jaargetijde.

Hoe zit het met de wind?
De herfst zou de herfst niet zijn als er natuurlijk ook nog eens flink wat wind zou komen te staan… Ook dat lijkt te gaan gebeuren. Enkele weermodellen laten het zelfs komen tot zware windstoten in het westen van Nederland van zelfs 90 kilometer per uur! Hierbij moet duidelijk worden gezegd dat lang niet alle weerberekeningen dit laten zien, dus de onzekerheid is nog erg groot. Het is iets om op te volgen…

Windstoten woensdag.PNG
De nieuwste berekening van het Europese weermodel ECMWF laat voor woensdag ook veel wind zien. Dit model berekent voor woensdagavond zware windstoten in onze omgeving. Lang niet alle modellen laten dit zien, dus het blijft nog sterk onzeker! Bron: Kachelmannwetter. 

En de dagen daarna?
In de tweede helft van de week lijkt het wisselvallige herfstweer aan te houden. Bewolking blijft overheersen en van tijd tot tijd valt er regen of een enkele bui en staat er veel wind. Zo koud als afgelopen nacht wordt het niet meer. De temperaturen komen woensdag en donderdag zelfs in de nachten niet meer onder de 12 graden uit!


18-10-2020 om 13:15 door Thomas Vermeulen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...