Actueel

Het weer deze zomer? Geen flauw idee!

Sommige weerbureaus of individuen schrijven tegenwoordig een verwachting voor het komende seizoen. Ook voor deze zomer zijn er alweer verwachtingen tevoorschijn gekomen, maar niet bij Buienradar. Er is een goede reden voor het feit dat we die niet schrijven en die bespreken we in deze blog.

Onzekerheid

Je hebt vast wel eens voorbij horen komen dat de verwachting voor de komende paar dagen "onzeker" was. In sommige situaties hebben de weermodellen namelijk wat moeite om het met elkaar eens te worden over het komende weer. Dat maakt het voor ons, de meteorologen, soms er lastig. In het algemeen geldt: hoe verder vooruit we kijken, hoe onzekerder de verwachting wordt. In principe maken we geen verwachting van langer dan 5 tot hooguit 14 dagen. Toch zijn er verwachtingen die verder vooruit kijken.

Zomerverwachting

Er bestaat namelijk ook zoiets als een seizoensverwachting. Dan wordt er naar een periode van 3 maanden gekeken en wordt er geprobeerd wat te zeggen over de afwijking ten opzichte van de normaal. Meestal wordt dan de neerslag en temperatuur besproken. Er zijn verschillende modellen die dit doen en een aantal weerbureaus of personen gebruiken deze modellen om een seizoensverwachting in het nieuws te krijgen. Ook voor de aankomende zomer is dat gebeurd, maar niet vanuit Buienradar. Wij maken geen verwachting voor het weer in de aankomende zomer, en dat doen we met een goede reden.

Als meteoroloog heb je veel "gereedschap" om te gebruiken, waaronder dus die modellen die wat zeggen over het weer van de komende zomer. Dat je dat gereedschap hebt, betekent daarentegen niet dat je het ook moet gebruiken. Het gereedschap dat je gebruikt, moet namelijk betrouwbaar zijn. In het geval van die seizoensverwachting is het, zeker voor Europa, niet betrouwbaar. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben dit bewezen. Twee van die onderzoeken bespreken we hieronder.

05_10_Seizoensvoorspelling_ECMWF_JJA2020.png
Zo ziet de uitvoer van een seizoensmodel er dus uit. Bron: Copernicus Climate Change Service.

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken zijn uitgevoerd naar de kwaliteit van de modellen die een seizoensverwachtingen maken. Een van die onderzoeken [1] keek naar o.a. de hoogte van een bepaalde luchtdrukwaarde (500 hPa). Dat is voor de meteorologie een hele belangrijke parameter. Zij zeiden daar, in het Engels, het volgende over: "We find that the model skill for forecasting the interannual variability of 500 hPa geopotential height is poor, particularly over Europe". De onderzoekers concludeerden dus dat de kwaliteit van het model, zeker boven Europa, erg slecht is. Er moet gezegd worden dat het model het nog wel acceptabel deed in de eerste maand, maar daarna niet meer. 

Het is vaak interessant om iets te zeggen over de vraag hoeveel regen er in de zomer valt. Onderzoek [2] keek daar ook specifiek naar, maar ook daar waren de resultaten erg teleurstellend. De onderzoekers concludeerden dat het gebruik van een zomerverwachting in Europa niet nuttig tot zelfs gevaarlijk kan zijn. Dat wil zeggen dat het zelfs gevaarlijk is om ook een besluit te maken op basis van die verwachting. Voor ons is dit reden genoeg om van die modellen af te blijven. Het zijn vooralsnog leuke speeltjes, maar nog niet bedoeld voor serieus gebruik.

Dus wat doet het weer deze zomer?

Het is hopelijk nu duidelijk dat het geen zin heeft om een verwachting voor het weer in de zomer te maken. Wat het weer dus doet deze zomer? Wij gaan er niets over zeggen, want aan de modellen hebben we momenteel nog niets. In een normale zomer in Nederland is er altijd wel een keer een periode met onweersbuien, zijn er drogere periodes zijn, is de temperatuur soms gematigd, maar kan het ook wel eens heel heet worden. Je hoeft geen meteoroloog te zijn om dat te weten! Het is als meteoroloog, vooralsnog, niet mogelijk om er meer details over te geven. Worden er wel seizoensverwachtingen gemaakt, dan kan dus wel gezegd worden dat dat, gezien de onbetrouwbaarheid van de modellen, nergens op slaat! Al zal zo'n model het vast wel een keer goed hebben maar dat is nu dan eerder geluk dan wijsheid.

05_10_Wateroverlast.jpg
In de zomer kan het soms tot wateroverlast komen, maar soms ook tot langdurige droogte. Wat er in de komende zomer gaat gebeuren, gaat een seizoensmodel ons niet met zekerheid kunnen vertellen.

De toekomst

Dit alles betekent natuurlijk niet, dat een goede seizoensverwachting er nooit gaat komen. Nog altijd leren we meer en meer over het weer en verbeteren  de weermodellen stap voor stap. Dat geldt natuurlijk ook voor de modellen die maanden vooruit kijken. Het zou juist heel fijn zijn als we die modellen wél kunnen gaan gebruiken, want dan kunnen we vooraf beter rekening houden met bijvoorbeeld droogte! De tijd zal ons leren wanneer dat mogelijk gaat worden.

Bronnen:
[1] Beverley, J. D., Woolnough, S. J., Baker, L. H., Johnson, S. J., & Weisheimer, A. (2019). The northern hemisphere circumglobal teleconnection in a seasonal forecast model and its relationship to European summer forecast skill. Climate dynamics52(5-6), 3759-3771
[2] 
Weisheimer, A., & Palmer, T. N. (2014). On the reliability of seasonal climate forecasts. Journal of the Royal Society Interface11(96), 20131162.


10-05-2020 om 14:30 door Brian Verhoeven

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...