Vandaag is de meteorologische lente begonnen. En die start gelijk goed met veel zon, maar wel koud. Hoe de winter verliep kan je lezen in deze blog.
In december kon er op natuurijs geschaatst worden. Foto: Marcel Renou, Gytsjerk
Seizoenen
Op 1 maart begint de meteorologische lente. Dat is eigenlijk bepaald door meteorologen zelf. Ieder seizoen duurt precies drie maanden lang. De reden hiervan is dat het een stuk eenvoudiger is om alle klimatologische gegevens bij te houden.
Astronomische seizoenen beginnen niet altijd op dezelfde datum maar ergens rond de 21ste. De exacte start van een astronomisch seizoen wordt bepaald door de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Dit jaar is de start van de astronomische lente 20 maart om 22:24 uur.
Winter overzicht
Herfstachtig
De afgelopen winter had soms wel wat weg van een herfst. Het was namelijk vaak zachter dan gemiddeld met vaak dubbele cijfers als maxima. Daarnaast viel er ook nog eens 14% meer regen dan gemiddeld. Januari deed bij beide statistieken een flinke duit in het zakje. De jaarwisseling was de warmste ooit met 15,5 graden in De Bilt. Dit is tevens de hoogste temperatuur ooit in januari! Gemiddeld was januari ook erg zacht met 5,8 graden tegen 3,6 graden. De eerste twee weken van december verliepen echter kouder dan gemiddeld, maar waren wat deze winter betreft dus een vreemde eend in de bijt.
Ondanks veel grijze dagen die soms eindeloos voelden, scheen de zon wel 18 uur meer dan gemiddeld.
Alleen de eerste twee weken van december waren kouder dan gemiddeld.
Koude dagen krijgen Hellmann punten. Hoe meer punten hoe kouder de winter was. Deze winter verzamelde slechts 22,8 punten en daarmee verliep deze winter zacht. Een gemiddelde winter haalt ongeveer 75 punten. De strengste winter ooit was die van 1947. Er werden toen maar liefst 348,3 punten verdient! Meer over Hellmann kan je in deze blog lezen.
De Bilt kende in december 2 ijsdagen en 12 vorstdagen. Januari kende geen ijsdagen, maar wel 8 vorstdagen. Februari kende 13 vorstdagen, maar ook geen enkele ijsdag. De winter van '22-'23 kende dus 2 ijsdagen tegenover 6 gemiddeld. De winter van 1947 had 46 ijsdagen.
Afwijking per jaar ten opzichte van het gemiddelde.
Dat het te zacht is, is overigens niks nieuws. De laatste 10 jaren verliep de winter te zacht met als uitschieter de winter van 2020. Die verliep 3 graden warmer dan gemiddeld. En met de klimaatopwarming lijkt dit een opmaat voor steeds warmere winters.