Na een aantal dagen met wisselvallig weer, denken veel mensen al dat het erg vaak regent in Nederland. Dat valt dus wel mee, al is er afgelopen 50 jaar wel een toename geweest in de hoeveelheid neerslag die viel.
Somber
Nederland heeft de reputatie dat het vaak slecht weer is. Zeker in de herfst is het voor het gevoel vaak "slecht" weer. Grijs, grauw, druilerig of gewoon met veel regen. Eerlijk gezegd is dit niet helemaal terecht, want het regent "slechts" 8% van de tijd in Nederland. Een deel van die neerslag valt 's nachts, wanneer de meeste mensen slapen of gewoon 's avonds wanneer de meesten binnen zitten. Het percentage dat je de regen ervaart is dus nog kleiner dan die 8%.
Een deel van de tijd dat het regent, regent het wanneer de meesten binnen zitten.
Buitenland
In Nederland is het 240 dagen van de 365 dagen droog. En van die 125 dagen waar wel enige neerslag valt, is het ook weer niet zo dat het de gehele dag regent. Mensen in andere landen kunnen het een heel stuk slechter treffen. In Schotland regent het namelijk 250 dagen per jaar. Hawaii kent zelfs maar 15 compleet droge dagen per jaar. Daarentegen regent het daar vaak heel kort en heftig. Druilerige en grijze dagen komen daar bijna nooit voor.
Droog
Het mag geen verrassing zijn dat de meeste droge landen in de buurt van woestijnen of zelfs in woestijnen liggen. Hier valt maximaal 10mm neerslag per jaar tegenover 847mm per jaar in Nederland. In Nederland valt dus gemiddeld 2mm per dag, en dat is meer dan er gemiddeld in de droogste gebieden op jaarbasis valt.
Het aller droogste gebied op de wereld is wel eentje die je niet snel zou verwachten. Dat zijn namelijk de droge Valleien van McMurdo. Deze valleien liggen in het Zuidpoolgebied en hier is nog nooit een druppel regen gevallen. Het extreem droge klimaat daar wordt mede veroorzaakt door hele koude valwinden.
Droogste plek op aarde McMurdo Vallei. Foto: NASA
Wanneer
Doorgaans valt de meeste regen in Nederland in de meteorologische herfst (september, oktober, november). Goede tweede is de zomer (juni, juli, augustus). Wel zien we een duidelijk verschil in de duur van de neerslag. In de winter en herfst regent het beduidend langer dan in de zomer. Hieruit kunnen we opmaken dat de neerslag in de zomer stevige buien zijn, en in de herfst en winter zijn er meer grijze regendagen met langdurige neerslag.
Gemiddelde regenhoeveelheid en duur per maand.
Uit onderzoek van het KNMI blijkt wel dat het afgelopen 50 jaar in absolute aantallen wel meer is gevallen per regendag. Dat betekent dus dat in dezelfde tijd meer regen uit de lucht komt. De regendagen of buien zijn dus intensiever van aart geworden. Wat op zich een logisch gevolg van de klimaatopwarming is.
De afgelopen 50 jaar zijn de natte dagen 9% natter geworden.
Conclusie
Al met al valt het allemaal wel mee dus met het vooroordeel dat Nederland een regenachtig land is. Nederland is een aardige middenmoter wat betreft het aantal neerslagdagen. Wel moeten we dus rekening houden met het feit dat in diezelfde 8% tijd meer regen valt. Komende tijd blijft het wisselvallig met de meeste kans op neerslag vandaag of in het weekend. Houdt dus vooral het weerbericht of de Buienradar in de gaten.Het blijft de komende tijd erg wisselvallig weer.