Actueel

Het kan weleens glad worden

De komende dagen wordt het winters koud. Het zou dus weleens glad kunnen worden. In Nederland kan het overigens om verschillende redenen glad worden. Welke oorzaken dat kunnen zijn, beschrijven we in deze blog.

Vriezen
Een van de meest voorkomende oorzaken is het bevriezen van natte weggedeeltes. Wanneer het geregend heeft, of wanneer er plassen op de weg staan, kan het in de winter 's avonds of 's nachts weleens glad worden. De wegdektemperatuur ligt dan mogelijk onder het vriespunt en het water op de weg bevriest dan en vormt een laagje ijs. 

Winterse neerslag
Wanneer er winterse neerslag valt, kan het ook spekglad worden. Zeker wanneer het flink door sneeuwt en de sneeuw wordt aangereden, ontstaat er een gevaarlijk glad laagje sneeuw en ijs. Bij buien gebeurt dit dan vaak ook nog eens plotseling, wat het nog gevaarlijker maakt.
De meest linke variant van winterse neerslag is ijzel. Bij ijzel vormt zich direct een dun ijslaagje op de grond dat moeilijk te verwijderen is.

5772198_source.jpg
Gladheid door winterse neerslag. Foto: John Dalhuijsen

Condensatiegladheid
Wanneer het wegdek erg koud is en verder afkoelt, dan condenseert het vocht uit de lucht vlak boven het wegdek. Die condens slaat dan als ijskristallen neer op de weg en wordt het glad. Zeker onder een heldere hemel kan het in de winter flink afkoelen waardoor dan condensatiegladheid optreedt.

Gladheidsbestrijding
Ondanks dat er drie verschillende soorten gladheid bestaan, worden ze wel alle drie op dezelfde manier bestreden, namelijk zout strooien. Zout verlaagd het vriespunt van water, waardoor het minder snel bevriest. Daarnaast zorgt het er daardoor ook voor dat het water dat al bevroren is, ontdooit. Het beste werkt het zout als het goed is ingereden door auto's. 

3434346_source.jpegGladheidsbestrijding in Mook. Foto: Hans Wildeboer

Wist je dat:
- Het strooien van zout onder de -14 graden weinig zin meer heeft;
- Rijkswaterstaat maar liefst 3000 kilometer aan rijkswegen sneeuw en ijsvrij moet houden;
- Er 56 plekken in Nederland zijn waar Rijkswaterstaat het strooizout opslaat;
- Binnen twee uur kunnen alle rijkswegen in Nederland bestrooid zijn.

De komende dagen
Tot en met het weekend zullen de strooiwagens geregeld gaan rijden, aangezien er meerdere vormen van gladheid kunnen optreden. Vanavond en vannacht is er al een kans op opvriezende weggedeelten, aangezien het in het noorden en oosten flink kan gaan vriezen. 
Komende zaterdag lijkt het even wit te gaan worden van de sneeuw. Mogelijk valt er zelfs wat ijzel. Heel lang zal dit overigens niet blijven liggen, want vanaf zondag gaat de temperatuur weer een stuk omhoog.

work_nl_vannacht.jpg
Vannacht misschien gladde wegen door bevriezing van natte wegen?


Info: Rijkswaterstaat


13-01-2021 om 11:45 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...