Actueel

Het is lente... toch?

Vanaf vandaag mogen wij, meteorologen, het roepen: het is lente! Toch begint de officiële (astronomische) lente pas op 20 maart. In onze blog leggen we uit waarom dit verschil er is en blikken we even vooruit in het weer. Wordt het ook lenteachtig weer?

Meteorologisch versus astronomisch

We zeiden het in de introductie al: voor ons meteorologen is het al lente. Die begint namelijk op 1 maart. De astronomische lente, daarentegen, begint pas op 20 maart. Dit komt doordat de astronomische seizoenen de stand van de zon volgen. Voor de lente om te beginnen, moet de zon loodrecht (onder een hoek van 90 graden) op de evenaar staan. Dat is dus de 20e pas het geval. Maar ja, dan vraag je je natuurlijk af waarom wij meteorologen zo gek doen.

Zon_invalshoek_v3_mrt.jpg

De reden dat onze seizoenen anders lopen, is omdat dat handig is voor de statistiek. Je zult misschien wel gemerkt hebben dat we binnen de meteorologie veel doen met een gigantische hoeveelheid data. Die data kan makkelijk gesorteerd worden doordat we met hele maanden werken in de meteorologische seizoenen. Volgden we de astronomische seizoenen, dan hadden we steeds andere begin- en einddagen voor de seizoenen. Op die manier is de statistiek over het weer bijhouden erg lastig.

03_01_Lente2.jpg

Is er dan ook lenteachtig weer in zicht?

Als we dan toch spreken over de lente momenteel, komt de vraag natuurlijk opzetten of er ook lenteachtig weer in zicht is. Wat deze vraag betreft, hebben we goed en slecht nieuws.

Laten we beginnen met het "slechte" nieuws. Dat is dat het voorlopig nog niet stralend zonnig en warm gaat worden. Dat is op zich ook niet heel gek, want voor begin maart zijn temperaturen rond de 8 graden normaal. Dit betekent alleen niet dat het dan ook meteen slecht weer gaat worden.

03_01_Pluim.png
De "pluim" voor de komende dagen. De rode lijn is het belangrijkst, maar in totaal zijn er 50 berekeningen voor de verwachting, om zo ook de (on)zekerheid aan te geven. De komende dagen komen we zeker niet boven de 10 graden. Pas in het weekend lijkt de temperatuur wat omhoog te kunnen gaan.

In tegendeel, zelfs. Het weer gaat wel verbeteren! Hoewel we dus geen lenteachtig weer gaan krijgen, gaat de zon er wel vaker aan te pas komen. Daarnaast wordt het ook droger. We krijgen niet meer het ene na de andere regengebied, maar soms valt er alleen nog een bui. Wat betreft temperatuur zitten we rondom normale waarden voor deze tijd. Tot slot gaat het ook nog eens een stuk minder hard waaien: we zien voorlopig geen storm meer in de weerkaarten! Even weer rustig ademhalen, dus.


01-03-2020 om 16:00 door Brian Verhoeven

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...