Actueel

Herfstvakantie

Berg en Terblijt

De herfstvakantie in de regio noord en midden begint bijna. In Nederland zijn de weersverwachtingen van volgende week niet zo gunstig. Is de zon ergens anders in Europa wel te vinden?

Nederlands herfstweer

De herfstvakantie begint vrij rustig in eigen land. Vrijdagochtend valt nog wat regen, maar het weekend verloopt overwegend droog. De bewolking heeft de overhand en de zon is nauwelijks te zien. De temperatuur ligt rond een vrij normale 14 graden. Daarnaast houdt de wind zich vrij rustig. Na het weekend slaat het weer om. Lagedrukgebieden weten de weg naar Nederland te vinden. Dit betekent vaker periodes met regen of buien met flink wat wind. Pluspunt is wel dat de stevige zuidwestenwind de temperatuur fors laat oplopen. Woensdag kan het zelfs op meer plaatsen 20 graden worden en met een beetje geluk wordt woensdag ook een overwegend droge dag.  De rest van de week blijft het verstandig om de buienradar geregeld te checken.

In de Franse Elzas was men afgelopen al druk bezig met de druivenpluk in de herfstzon.(Bron: Piet Vinken; Mittelbergheim)In de Franse Elzas was men afgelopen week al druk bezig met de druivenpluk in de herfstzon.(Bron: Piet Vinken; Mittelbergheim)

Aangenaam herfstweer niet ver

In het noordwesten van Europa is het komende herfstvakantieweek ronduit herfstachtig. Lagedrukgebieden nestelen zich in de buurt van IJsland. Uitlopers van IJslandse lagedrukgebieden rijken tot aan de Benelux. Toch wordt komende week een portie zachte lucht west en centraal Europa ingeblazen. Mogelijk dat op sommige plaatsen in Europa temperatuurrecords gehaald worden. Zo hoef je voor de zon niet erg ver te reizen. Grote delen van Duitsland en Frankrijk blijven tot diep in de volgende week droog. Daarbij schijnt de zon ook geregeld. Zo bereikt het kwik in Duitsland na het weekend vaak temperaturen tussen de 15 en 20 graden. Zo wordt het in zuidoost-Duitsland woensdag en donderdag heerlijk weer met 20 graden en geregeld zon. Ook Frankrijk krijgt volgende week prima weer. De zon breekt door en de temperatuur loopt in Noord-Frankrijk op dinsdag en woensdag zelfs op naar 20 tot 22 graden. Later in de week neemt wel de kans op buien toe. Zelfs zomerweer is in Frankrijk komende week te vinden. Zuidwest-Frankrijk, de omgeving tussen Bordeaux en Biarritz, wordt volgende week flink warm. De gehele week wordt het minstens 20 graden. De hoogste thermometerstand wordt op dinsdag en woensdag bereikt met mogelijk 28 graden!

In Griekenland was nazomerweer de afgelopen dagen ver te zoeken. (Bron: Piet van der Rijt; Rodos, Griekenland)In Griekenland was nazomerweer de afgelopen dagen ver te zoeken. (Bron: Piet van der Rijt; Rodos, Griekenland)

Middellandse zeegebied

Voordeel van Frankrijk en Duitsland is dat deze vakantiegebieden dichterbij huis zijn en makkelijk met auto of (duurzamere) trein te bereizen zijn. Uiteraard is de (na)zomer in deze tijd van het jaar op vliegafstand een stuk standvastiger. Vooral Spanje is de komende week weertechnisch een goede keus. De temperatuur loopt op veel plaatsen op naar zomerse waarden van 20 tot 25 graden. Daarbij is het zeker aan de costa's vrij zonnig en droog. Italië is ook overwegend droog en vrij zonnig. Slechts lokaal valt een bui. De temperatuur loop later in de week op tot iets boven de 20 graden. Griekenland heeft dit weekend eerst nog forse regen- en onweersbuien. Ook begin van de week is het nog licht wisselvallig en wordt het amper 20 graden. Later in de herfstvakantie knapt het weer in Griekenland op en breekt de zon steeds beter door. De temperatuur stijgt naar waardes van 20 tot 23 graden op vrijdag.

Voor een beetje mooi herfstweer hoef je komende week niet per sé het vliegtuig te pakken. (Bron: Nellie Bartels; Vijfhuizen)

Voor een beetje mooi herfstweer hoef je komende week niet per sé het vliegtuig te pakken. (Bron: Nellie Bartels; Vijfhuizen)


14-10-2021 om 10:15 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...