Het duurde even vanwege de droogte maar inmiddels zie je ze massaal. Paddenstoelen in alle soorten en maten. Ze schieten momenteel de grond uit. Komende dagen is het heerlijk weer voor een boswandeling waarbij het bos de ideale omgeving is om ze te spotten. Misschien zie je wel een biefstukzwam.
Herfst, het ideale paddenstoelenspotseizoen
Dat komt omdat de bodem nog relatief warm is en er de afgelopen tijd behoorlijk wat regen is gevallen. Paddenstoelen houden niet van droogte en ook niet van vorst dus de herfst is het ideale seizoen om ze te spotten.
Paddenstoelen groeien graag op dood hout (foto: Linda Mulder)
De zomer van 2022 was nogal droog dus het duurde een tijdje voordat ze tevoorschijn kwamen maar nu zijn ze dus massaal zichtbaar. Een ander voordeel is dat er in de herfst volop voedsel is voor paddenstoelen zoals afgevallen bladeren, dood hout en ander organisch materiaal.
Bron: IVN.nl
De paddenstoel (vruchtlichaam) is de enige van de schimmels die normaal gesproken zichtbaar is boven de grond. De meeste van de schimmels (de zwamvlok) bevindt zich onder de grond en doet daar nuttig werk. Deze ruimt namelijk organisch materiaal op, zoals bladeren en dood hout. Meer dan 90% van de afbraak van de organische stoffen gebeurt door schimmels.
Schimmeldraden bevinden zich onder de grond
Paddenstoelen verspreiden zich door zogenaamde "sporen". Dit zijn de zaden van de paddenstoel. Ze worden verspreid door de wind maar ook dieren kunnen dit doen doordat ze de "sporen" in hun vacht of onder hun poten meenemen. Na de herfst zijn de vruchtlichamen van de paddenstoel niet meer te zien. Onder de grond blijft het netwerk van draden (zwamvlok) wel aanwezig.
Ondanks dat verschillende paddenstoelen eetbaar zijn, is het niet aan te raden om ze zomaar te gaan plukken in het bos. Er zijn soorten die heel erg giftig zijn. De vijf giftigste zijn de parasolzwam, het bundelmosklokje, de voorjaarskluifzwam, de panteramaniet en de groene knolamaniet. Die laatste staat ook wel bekend als de hoed des doods en is dus ook dodelijk. Er worden speciale paddenstoelenwandelingen georganiseerd waarbij je leert welken soorten wel en niet eetbaar zijn. Eetbaar zijn bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood, de parelstuifzwam, de geschubte inktzwam, de cantharel en de zwavelzwam. Een in het oog springende paddenstoel is de biefstukzwam die veel voorkomt om stronken van de eik of kastanje, ze zien eruit als grote (soms wel 25 cm) dikke, zachte donkerrood gekleurde platen. Ze zien er misschien verleidelijk uit om je tanden in te zetten maar doe maar niet want naar biefstuk smaakt deze paddenstoel in ieder geval niet.
Biefstukzwam (bron: ANP)
Zolang er geen vorst verwacht wordt kunnen we nog volop genieten van paddenstoelen die als het ware kleine kunstwerkjes zijn van de natuur want van vrieskou houden paddenstoelen niet, dan is het snel met ze gedaan.