Actueel

Hitte en (huis)dieren

Hooghalen

Ieder jaar lezen we weer berichten dat er slachtoffers vallen door de hitte. Honden die achtergelaten zijn in de auto en het niet overleefden.  Ook nu is het bloedheet in Nederland en zullen de stranden vol zitten met "baasjes" maar denk aan je trouwe viervoeter. Ook andere dieren kunnen wel wat extra aandacht gebruiken.

Dieren en hitte

Honden

Dieren, waaronder honden, koelen op een heel andere manier af als ze het te warm dreigen te krijgen. Ze kunnen namelijk niet zweten net als mensen. Honden raken hun warmte kwijt via de voetzolen en door te hijgen. Ga dus op een snikhete dag niet fietsen met de hond en laat hem zeker niet achter in de auto. De temperatuur in de auto kan bij een buitenluchttemperatuur van 30 graden binnen een half uur oplopen naar 50 graden. Je hond gaat letterlijk koken en de kans dat hij overlijdt is groot. Gooi nooit een emmer koud water over een oververhitte hond. Het temperatuurverschil is veel te groot. 

BR still grafiek hond in de auto.jpg

Wat kun je wel doen om oververhitting te voorkomen: Zorg voor voldoende schaduw en vers drinkwater. Ga niet lopen (en zeker niet fietsen) op het heetst van de dag. Ook het asfalt warmt flink op door de zonnestraling. Voor honden zijn ook speciale koelmatten en koelhalsbanden in de handel. Mocht je een auto zien op een drukke strandparkeerplaats met een hond erin en de eigenaar is niet te zien, bel dan de politie of dierenambulance.

Fayka.jpg
Foto: Sylvia Lakerveld (Fayka koelt af)

Katten

Katten raken iets minder snel oververhit omdat ze meestal hun eigen gang gaan en vaak van nature al een schaduwplek opzoeken maar toch kan het gebeuren dat katten het te heet krijgen. Hun lichaamstemperatuur loopt dan op tot boven de 39 graden. Ze kunnen gaan hijgen, zijn vaak sloom, willen niet eten of drinken en kunnen gaan braken. Ga ook nu niet met ijskoud water aan de slag om de kat af te koelen.  Zorg dat als je kat buiten is er voldoende schaduwplekken zijn en dat er altijd voldoende drinkwater aanwezig is. Verder weet ik uit eigen ervaring dat katten die binnenshuis blijven  het fijn vinden om voor een ventilator te liggen.

05 - BR katten schaduw.jpg

Konijnen

Knaagdieren die oververhit zijn gaan vaak snel ademhalen, eten niet, zijn sloom, hebben warme oren, rode slijmvliezen en de binnenzijde van de oogleden zijn rood. Zorg ervoor dat een konijnenhok nooit in de felle zon staat want net als in de auto kan de temperatuur flink oplopen. In de schaduw dus met dat hok. Zorg ervoor dat je konijn extra vocht binnenkrijgt. Dit kun je doen door verspreid over de dag wat extra groente te geven. Verder is voldoende vers en koel drinkwater uiteraard vanzelfsprekend. Wat ook vaak gedaan wordt om oververhitting bij konijnen te voorkomen is door zelf een koelelement te maken. Leg een plastic ! fles gevuld voor 2/3 de met water in de vriezer. Leg dit vervolgens omwikkeld door een theedoek in het hok (als je geen doek eromheen doet dan kan het konijn met z'n neus blijven plakken aan de fles). Verder vinden konijnen het ook heel fijn om met de hitte op een koele ondergrond zoals gras of grond te liggen, dus heb je een tuin laat ze erin. Zet ook nu de ren niet in de zon! 

06 - BR knaagdieren voer water.jpg

Koeien

Tot slot zijn er ook veel landbouwdieren die te lijden hebben onder de hitte. Hoe vaak zie je geen weilanden zonder bomen waarin de schapen liggen te puffen. De dieren kunnen nergens heen. Voor deze dieren maar ook voor koeien, paarden, geiten en andere landbouwdieren is schaduw door bv. bomen en vers drinkwater ook belangrijk. Ieder dier heeft verkoeling nodig op warme dagen.

3949550_source.jpg
Foto: Theo Westra

Ook vogels in de tuin vinden het heerlijk om te badderen en hebben behoefte aan water dus zet een vogelbadje in de tuin. Ze zullen je er dankbaar voor zijn.

Maar verder geniet van het zomerweer en houd je hoofd koel komende dagen. 

v.png


09-08-2022 om 10:30 door Nicolien Kroon

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...