Actueel

Heide in de bloei

Roelie Van der Vegt, Nijverdal

Momenteel krijgen we de mooiste foto's binnen van de verschillende heideplantjes in Nederland die in de bloei staan. Met name de paarse dophei (Erica Tetralix) springt natuurlijk in het oog. 

heid.pngMooie mistige zonsopkomst, Foto: Max ter Burg, Leerdam

René Wolf, Haaksbergen.jpg
Foto: Rene Wolf, Haaksbergen

Heideplanten gedijen het beste in een zeeklimaat. Dit betekent dat ze een hoge luchtvochtigheid fijn vinden, niet al te warme zomers en niet te strenge winters. Vorig jaar was de zomer uitermate lang, droog en warm. Er viel veel te weinig regen om de plantjes op te laten bloeien en dat betekende de dorre en bruine velden. Maar zo erg als in 2018 was het nog net niet gesteld met de plantjes. Bruin en dor oogden ze in 2018.

hei (3).jpg

hei (4).jpg

Hoe anders geldt dat voor dit jaar. Oke, het was even heel warm, maar geregeld viel er regen. We noemen het ook wel groeizaam weer. In de zomer is genoeg regen gevallen. En dat de heide (anders dan de vakantiegangers) er blij mee is, laat ze zien ook! We kunnen weer genieten van prachtige kleuren tijdens wandelingen of fietstochten door de natuurgebieden.

Wim van de Bovenkamp, Hilversum.jpgWim van de Bovenkamp, Hilversum

Naast de heide zijn natuurlijk ook de andere planten blij met het groeizame weer. En als die planten blij zijn, worden de insecten ook blij!

hei (7).jpg

Zelf mooie weerfoto's of video's opsturen kan hier.


21-08-2023 om 10:45 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...