Actueel

Grijze wereld

Rotterdam

Stralingsmist

Er zijn een aantal soorten mist, maar deze tijd hebben we met name te maken met één soort, namelijk stralingsmist. Stralingsmist ontstaat bij voorkeur onder een heldere hemel. De aarde warmt overdag op door instraling van de zon. Wanneer de nacht intreedt, zal de aarde weer gaan afkoelen. De overdag verkregen warmte zal dan uitgestraald gaan worden. Mocht er zich nou bewolking boven heet aardoppervlak bevinden, dan werkt die bewolking als een soort isolatiedeken en zal de aarde minder goed haar warmte kwijt kunnen.

stralingsmist_4.jpgstralingsmist

De aarde koelt dus af, en dan met name ook de luchtlaag net boven de aarde. Koude lucht kan minder vocht bevatten. Hierdoor condenseert het vocht in die luchtlaag en ontstaat er een wolk. Als het nou helemaal windstil is, zal die wolk trouwens niet ontstaan. We hebben dus wel een briesje nodig om de boel goed te mengen. Overigens mag het ook weer niet te hard waaien. Als het te hard waait ontstaat er geen mist, je kan dan namelijk niet spreken van een goede uitstraling van de warmte.

4880038_source.jpegGieny Westra Katwijk

Oplossen

Hoe komen we nou van de mist af? Warmte en/of wind! Als de zon begint te schijnen, dan warmt deze dwars door de mist de aarde op. Hierdoor ontstaat er net boven het aardoppervlak een warmere luchtlaag. Warmere lucht kan weer meer vocht bevatten en hierdoor lost de mist dus van onderuit op. De mist gaat dan ook weleens over in laaghangende bewolking. De zon is in de winter een stuk minder krachtig dan in de zomer. Hierdoor heeft de zon in de winter veel meer moeite met het laten oplossen van de mist. We zeggen dan ook vaak, indien de mist tijdens de wintermaanden niet voor 12 uur is opgelost, dat het dan ook niet meer zal gebeuren.
De wind kan ook een oorzaak zijn voor het laten verdwijnen van de mist. Enerzijds kan de wind een mistveld wegblazen en anderzijds zorgt de wind ervoor dat de mist gemengd wordt met drogere luchtlagen. Hierdoor lost de mist dus op.

oplossen_mist_01.jpgoplossen Oplossen van mist

Komende dagen

Aankomende nacht en de nacht van woensdag op donderdag zijn wederom geschikt voor het ontstaan van mist. Weinig wolken aan de hemel en een licht briesje zorgen ervoor dat met name in het zuidoosten (dichte) mist kan ontstaan. In de nacht na pakjesavond gaat het weer regenen en trekt de wind ook aan. Na donderdag is het dus voorlopig even gedaan met de mist.

work_meerdaagse.jpg
Komende dagen


Kijk hieronder naar de uitlegvideo over mist van Marjon de Hond.


03-12-2019 om 14:15 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...