Actueel

Hoogtepunt Geminiden

San Francisco

De komende dagen is een speciaal fenomeen, de Geminiden te zien. Het komt maar één keer per jaar voor. Gaat het dit jaar wel lukken om deze vallende sterren waar te nemen?

Wat zijn de Geminiden?
Geminiden zijn stofdeeltjes van de uitgedoofde komeet Phaethon die de dampkring van de aarde als meteoren binnendringen. Het buitenste laagje van de meteoor brandt weg vanwege de wrijving met de dampkring tijdens het vallen naar het aardoppervlak. Daardoor zijn de stofdeeltjes te zien als "vallende sterren".

De Gemini-meteorenregen is een jaarlijks fenomeen dat van 11 tot 16 december zichtbaar is. Het hoogtepunt valt normaal rond 13 à 14 december. De meteorenzwerm is in 1862 voor het eerst waargenomen. Het aantal zichtbare vallende sterren verschilt van jaar tot jaar en kan oplopen tot 160 meteoren per uur. Dit jaar kunnen we tijdens het hoogtepunt zo'n 80 - 100 meteoren per uur zien. 

Hoe om de meteoren te spotten
De oorsprong van de Geminiden ligt in het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini). Dus kun je de meteorenregen rond dit sterrenbeeld zien. 

Geminids_Till Credner via Wikipedia.jpg
Bron: Till Credner via Wikipedia

Als je niet weet waar het sterrenbeeld ligt, kun je de volgende doen: 

  • Kijk rond middernacht naar de oostelijke horizon
  • Leg je armen 90 graden uit elkaar met de ene arm wijzend naar de oostelijke horizon en de andere wijzend naar recht boven je hoofd
  • Beweeg de arm die naar de horizon wijst naar de andere arm, en stop iets over de helft
  • Ongeveer daar kun je de vallende sterren zien

De meteoren komen dus voor op ongeveer 55 graden boven de oostelijke horizon rond middernacht. Naarmate de tijd verstrijkt, beweegt het gebied richting de westelijke horizon.

Hoe zit het met het weer?

20181211_meerdaagse.jpg

Tot en met vrijdag blijft het wisselend bewolkt en droog. Ook 's avond en 's nachts is dat het geval. Tijdens het hoogtepunt (dus in de nacht van donderdag op vrijdag) komt de meeste bewolking in de noordelijke helft van het land voor. Dus je maakt in het zuiden de grootste kans om de Geminiden te zien.

Naast veel bewolking zijn de komende nachten ook koud. In de nacht van donderdag op vrijdag koelt het af naar -3 graden en in de daaropvolgende nacht naar -4 graden. Dus kleed je dik aan en wacht even op opklaringen!

Niet alleen het weer is een adder onder het gras

Daniel Hershman_first quarter moon_via Wikipedia.jpg
Bron: Daniel Hershman via Wikipedia

Als er genoeg opklaringen zijn, wordt de maan mogelijk een probleem. In de nacht van donderdag op vrijdag zorgt vooral aan het begin van de avond de halve maan voor veel licht. Vanwege het maanlicht zijn de meteoren dan wat minder zichtbaar. Later op de avond en tijdens de nacht wordt de kans weer groter om de vallende sterren waar te nemen.

Voorpagina: Brocken Inaglory via Wikipedia


11-12-2018 om 13:30 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...