Actueel

Geknetter en koud: zo wordt de Hemelvaart week

Na deze heerlijke zondag begint de nieuwe werkweek weer. Voor veel mensen is het natuurlijk maar een korte; het Hemelvaart weekend staat immers voor de deur. Het is altijd fijn als er dan zon en hoge temperaturen op het menu staan, dat maakt uitjes een stuk comfortabeler. Helaas stelt het weer de komende week een beetje teleur. Morgen is er overigens ook nog eens kans op een paar fikse onweersbuien in het zuidoosten!

Lagedrukgebied
Het mooie weer van vandaag hebben we te danken aan een zwak hogedrukgebied dat van zuid naar noord over ons land trekt. We moeten er wel van genieten, want vannacht nadert er alweer slecht weer. Een lagedrukgebied trekt vanuit Frankrijk richting het noorden en lijkt recht over ons land te trekken. Terwijl het laag ons land passeert diept het ook nog eens uit, het wordt krachtiger. Morgen krijgen we te maken met twee storingen die ons land passeren, eerst een warmtefront en daarna een koufront. Na de passage van het koufront zitten we in koelere polaire lucht die via een kleine omweg ons land bereikt. Richting het einde van de week neemt een hogedrukgebied plaats boven Groot Brittannië, resulterend in winden die overwegend uit noordelijke richting komen. Lage temperaturen dus, maar wel iets minder wisselvallig dan het begin van de week.

synop.png
Morgenmiddag en avond trekt het lagedrukgebied over ons land heen. 

Vannacht
Het warmtefront dat morgenochtend over ons land trekt dient zich eigenlijk vannacht al aan. De hoeveelheid bewolking neemt door de nacht heen vanuit het zuiden toe. In eerste instantie is dat hoge bewolking, maar tegen de ochtend begint ook lagere bewolking het zuiden te bereiken. In het uiterste zuiden kan dat ’s nachts al wat gespetter opleveren. In de rest van het land blijft het droog en hoe verder noordelijk hoe breder de opklaringen zijn. De wind waait zwak tot matig uit oostzuidoostelijke richting. De minimumtemperaturen zijn het laagst in het noorden met daar waarden rond 11 graden, in het zuiden liggen de minima op ongeveer 14 graden.

vannacht.png
Vanuit het zuiden meer bewolking en uiteindelijk zelfs een spatje regen. 

Morgen
Morgen is er ’s ochtends nog de kans om een glimp van de zon op te vangen. In het noorden is die kans het grootst. Er vallen echter ook al wat buitjes, die zijn nog wel erg licht. Dit gaat ook zo aan het begin van de middag. Het kan dan nog flink opwarmen. In de oostelijke helft van het land kunnen de temperaturen zelfs nog tot een graad of 26 oplopen. In het westen is het wel aanmerkelijk kouder met maxima rond 20 graden. Op de rand van de middag en de avond gaat het koufront over Nederland heentrekken. Dat betekent dat de buien intensiveren en op veel plekken tussen 5 en 15 millimeter neerslag kunnen opleveren. In het (zuid)oosten, waar het genoeg opgewarmd is, kunnen de buien echt stevig uitpakken. Er zal daar onweer bijzitten, maar ook hagel en windstoten kunnen voorkomen. Zo gek als voor het weekend lijkt het niet te worden, maar kijk er zeker niet van op als het lokaal toch even spookt. Gebieden waar de zwaarste buien overtrekken krijgen ook met grotere neerslagsommen te maken, lokaal kunnen die oplopen tot 30 à 40 millimeter!

morgen.png
Morgen warmt het vooral in het oosten nog flink op. Het zuidoosten maakt de grootste kans op enkele stevige onweersbuien. 

Dinsdag
Dinsdag doet de temperatuur een stap terug, of eigenlijk meer een sprong. In de polaire lucht die met een westzuidwestelijke wind naar ons geblazen is warmt het op veel plekken maar op tot zo’n 17 graden. De kans dat we een paar uur de zon zien is wel wat groter dan op maandag, dus dat is goed nieuws. Wel blijft de kans op neerslag aanwezig. Er vallen verspreid door het land wat buien die een paar millimeter opleveren. Ook de wind trekt aan en komt ’s middags ook in het binnenland wel uit op 4 beaufort. Aan de kust haalt de wind kracht 6.

Woensdag
Woensdagochtend zien we de zon waarschijnlijk best nog even schijnen. Al snel lijkt er echter alweer een nieuwe storing met buien aan te komen uit het westen. Het is nog even de vraag hoe actief die storing is, maar reken woensdagmiddag opnieuw op buien die drie tot vijf millimeter neerslag afleveren. De wind waait nog steeds behoorlijk door uit zuidwestelijke richting en is maximaal windkracht 5 aan de kust. De maximumtemperaturen liggen tussen 15 en 18 graden en komen daarmee ongeveer twee graden beneden het langjarig gemiddelde uit.

surf.png
Surfers kunnen komende week beter een wetsuit aan, warm wordt het niet. 

Hemelvaartsdag
Donderdag zal voor veel mensen een vrije dag zijn en er is goed nieuws. Het lijkt die dag grotendeels droog te blijven. Als er een bui valt zal dat lokaal zijn en niet te lang duren. De zon doet goede zaken en zal door de dag heen flink schijnen. Wolkenvelden en stapelwolken zijn wel aanwezig maar zullen naar verwachting niet al te veel roet in het eten gooien voor zonliefhebbers. De wind draait iets naar het westen en blaast behoorlijk door. ’s Middags is het windkracht 3 in het binnenland en windkracht 5 aan de kust. Alleen die temperatuur… Die blijft aan de lage kant met gemiddeld over het land maar een magere 16 graden.

Weekend
En verder de rest van het lange weekend? De temperaturen blijven laag, met waardes die ’s middags tussen 15 en 18 graden zullen uitkomen. Grote neerslagsommen worden niet verwacht. Mogelijk dat het op vrijdag vanuit het noorden af en toe nog wat spettert maar de rest van de tijd zal het grotendeels droog zijn. De windsnelheid blijft aan de hoge kant en draait nog iets verder de noordhoek in. In de polaire lucht zullen stapelwolken makkelijk de weg naar ons land toe vinden. Toch is er ook elke dag nog een prima kans om wat zonuurtjes mee te pakken.

vooruitzichten.png
Na morgen liggen de temperaturen constant onder het langjarig gemiddelde. 


22-05-2022 om 14:15 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...