Actueel

Gaat december koud starten?

Doornspijk, Regina Vastenhout

Na de korte winterprik van afgelopen weekend hebben we inmiddels weer iets te zacht weer voor de tijd van het jaar. Kijkende naar de weerkaarten zien we interessante ontwikkelingen die kunnen lijden tot een stuk kouder weer. Gaat december koud starten?rijp.jpg

Zacht en wisselvallig

De komende dagen hebben we te maken met licht wisselvallig en iets te zacht weer voor de tijd van het jaar. Boven centraal Europa ligt een hogedrukgebied, maar fronten vanuit het westen met bewolking en regen kunnen onze omgeving wel bereiken. Met deze fronten komt ook steeds een portie zachte lucht mee. Met maxima van 12 graden leven we ruim 3 graden boven onze stand. De signalen worden echter steeds sterker dat er in de loop van de volgende week een weersverandering aanstaande is.


Wind uit het oosten

Voor de weersverandering moeten we onze blik vestigen op het noordoosten van Europa. Een enorm hogedrukgebied bouwt zich op boven het noorden van Europa en wint steeds meer aan kracht. Storingen die vanaf de oceaan op ons afkoersen worden steeds meer tegengewerkt door dit enorme hogedrukgebied en moeten hierdoor een zuidelijkere koers gaan volgen of verpieteren. Aangezien de wind bij een lagedrukgebied tegen de klok in waait komen we aan de noordelijke kant van de lagedrukkern dus in een oostelijke stroming terecht. De wind gaat ook aan de grond vanuit het oosten waaien en daardoor kan koudere lucht onze kant op gaan stromen. Storingen maken voorlopig geen kans meer vanaf de oceaan, er lijkt een blokkade te gaan ontstaan.

kaart.png

De weerkaart zoals voorzien door het Europese model voor volgende week donderdag. Een sterk hogedrukgebied neemt vanuit noordoost Europa de regie over en de stroming gaat uiteindelijk de oosthoek opzoeken. Bron WXCharts.

Koude start december

Met het draaien van de wind naar het oosten kan koudere en drogere lucht onze kant op komen. Echte vrieskou hoeven we voorlopig niet te verwachten. Deze kou is niet direct voorradig in de gebieden waar de wind vandaan komt. Zo is het bijvoorbeeld in Oekraïne rond het vriespunt en onderweg onze kant op warmt deze lucht ook weer een paar graden op. Door de hoge luchtdruk zit er geen neerslag of sneeuw in de verwachting. Wel is er een risico in deze tijd van het jaar op mist een laaghangende bewolking. Het meest waarschijnlijk is dat we een te koude start van december gaan beleven met overdag een paar graden boven nul en in de nacht lichte vorst. Kijken we naar de kans diagram van het KNMI dan zien we de verwachting op te koud weer duidelijk terug.

kans max tem.jpeg

Volgende week zien we de blauwe staafjes steeds groter worden. De kleur geeft de verwachte temperatuur aan. Blauw wil in dit geval zeggen, te koud voor de tijd van het  jaar. Bron KNMI.

Gaat het echt winteren?

Of we ook écht winterweer gaan krijgen is nog de vraag, de termijn is nog te groot om daar iets zinnigs over te zeggen. De kans op een te koude start van december is in ieder geval dus groot. Indien dit geblokkeerde patroon met een oostelijke stroming langer in stand blijft neemt ook de kans dat echte diepvries kou ons kan bereiken toe. Het begin van de meteorologische winter lijkt in ieder geval koud te starten en dat hebben we weleens anders gezien de laatste jaren. 


24-11-2022 om 18:45 door Sebastiaan Aarts

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...