Actueel

Foutje bedankt

Peter van der Schoot, Oirschot

Het wordt volgende week 35 graden! Tenminste dat zegt de Buienradar-app. Geen paniek, dit klopt niet. Vanwege een foutje in de aangeleverde modeldata stonden er verkeerde waarden in de app. Deze zullen spoedig weer de juiste zijn. Hoe modellen werken en hoe zo'n foutje in de app kan sluipen lees je in deze blog.

Weermodellen
Om vooraf te bepalen wat het weer gaat doen, wordt gebruik gemaakt van weermodellen. Een weermodel is niets anders dan een model wat de verwachte toestand van de atmosfeer berekent op een bepaald tijdstip. Een model probeert de werkelijkheid zo gedetailleerd en nauwkeurig mogelijk te simuleren. Om te bepalen wat er in de toekomst gebeurt, moet je ook weten wat je startpunt is. Daarom moeten er gegevens beschikbaar zijn over de huidige toestand van de atmosfeer.

Waarnemingen van het weer: essentieel!
Metingen van het weer zijn dus essentieel. Weergegevens zijn namelijk nodig als input voor een weermodel om vervolgens, door gebruik te maken van allerlei berekeningen, de toestand van de atmosfeer te bepalen. Deze meetgegevens worden op allerlei manieren verkregen. Waarnemingen die aan de grond gedaan worden (zowel op zee als op land) met behulp van weerstations zijn een bekend voorbeeld. Echter, tegenwoordig komt ook een groot deel van de metingen voort uit vliegtuigen, weerballonnen, schepen, boeien en zelfs satellieten!

745feb89-0761-4292-a206-1df9f35fe1a1.jpgGegevens over het weer worden op allerlei manieren verkregen. Weerstations, boten, vliegtuigen en zelfs satellieten dragen hier aan bij.

Een enorme hoeveelheid data komt dus dagelijks binnen en deze data wordt vervolgens als het ware in een zogenaamde supercomputer gestopt. Met behulp van zeer complexe berekeningen maakt een supercomputer vervolgens een berekening van de toestand van de atmosfeer.

3ff96945-c58f-4a6b-80f6-a3842ac84fd3.jpgSupercomputer van het Europes weermodel ECMWF

Verschillende weermodellen
Er bestaat een groot aantal weermodellen. De Amerikanen gebruiken bijvoorbeeld GFS (Global Forecast System). Dit weermodel berekent, zoals de naam al aangeeft, het weer voor de hele wereld. Europa heeft ook een eigen weermodel, genaamd het ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts). Deze weermodellen berekenen het weer voor minimaal twee weken vooruit. Ook weermodellen die het weer alleen voor de korte termijn berekenen, 3 tot 5 dagen vooruit, worden regelmatig gebruikt. Deze modellen worden vaak gebruikt voor weerssituaties die té kleinschalig zijn (onweersbuien) om door de mondiale modellen in te kunnen schatten.

Wat doet een meteoroloog dan?
Nu denk je misschien: als de hele weersverwachting door de weermodellen wordt gemaakt, wat doet een meteoroloog dan? Het antwoord is vrij simpel: een weermodel produceert geen weersverwachting! Een meteoroloog dient de output van de weermodellen om te zetten naar een weersverwachting. Hij of zij beoordeelt hoe de weersystemen ontwikkelen, welke modellen er in de afgelopen tijd het best op zaten en ook hoe lokale effecten hun invloed kunnen hebben binnen de atmosfeer. Daarbij is het soms nog een lastige klus om het weer wat wordt berekend door een weermodel om te zetten naar een allesomvattend en nauwkeurig weerbericht. Vandaar dat onze weermensen geen 34 graden in hun verwachting op hebben genomen. Het was gewoon niet realistisch en kwam in geen model voor.

Naamloos.jpg
Foutje in de data

Wordt het echt 34 graden?
Dankzij een foutje in de data die de Buienradar-app doorgestuurd kreeg van de leverancier, stond er vanochtend ineens 34 graden in de verwachting. De app zelf kan geen onderscheid maken zoals een meteoroloog dat wel kan. Hierdoor neemt deze de aangeleverde data als waar aan en zal deze dus gewoon overnemen.
Bij de volgende run is als het goed is deze fout eruit gehaald en zullen we weer wat meer realistische temperaturen gaan zien. Voor nu dus even wachten tot de nieuwe data binnenloopt. En dat is maar goed ook, want naast de hoge temperaturen zou het ook een week lang flink hard waaien. Die stormachtige wind zal in de volgende run waarschijnlijk ook zijn afgenomen.


20-10-2022 om 10:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...