Actueel

Florence en Helene

Het noordoosten van de VS zet zich schrap voor orkaan Florence en de Filipijnen houden hun hart vast voor Typhoon Mangkhut. Tegelijkertijd buigt orkaan Helene af naar Europa en zou weleens een zomers intermezzo kunnen luiden. Hoe kan zo'n orkaan bij ons mogelijk voor mooi zorgen?

Overzicht

Het is een drukke bedoening op de Atlantische Oceaan. Inmiddels zijn er vier orkanen/tropische stormen actief op de oceaan. De zwaarste en gevaarlijkste is uiteraard Florence, die het (noord)oosten van de VS gaat treffen. De andere drie, ingetekend op de kaart hieronder, zullen minder gevaarlijk zijn. Isaac is geen orkaan meer, maar wel een tropische storm die onder de bovenwindse eilanden doortrekt richting Mexico. Joyce is net ontstaan en zal weinig aanrichten. Orkaan Helene is echter wel een zeer interessante. Helene buigt af richting Europa... 

orkanen atlantische oceaan_13 september 2018.jpg

Florence

Eerst even een update van orkaan Florence. Florence lijkt in de nieuwe berekeningen van alle weermodellen iets afgezwakt ten opzichte van gisteren, maar gaat nog steeds voor zeer veel problemen zorgen in de staten North- en South-Carolina. Naar verwachting komt de orkaan vannacht (Nederlandse tijd) aan land en blijft dan een hele poos rondtollen vlak voor de kust. De regen om de orkaan heen kunnen weleens het grootste probleem worden. Het zal er dagenlang gaan regenen met op sommige plaatsen een totale neerslagsom van een meter regen! Dat klinkt misschien niet veel, maar dat betekent dus 1000 mm(!). Even ter vergelijking: in Nederland valt in een heel jaar tijd gemiddeld 800 mm. In de gebieden die in het spoor van de orkaan liggen valt dat dus in een paar dagen tijd en zelfs nog iets meer.

Uiteraard zorgt de wind ook voor de nodige problemen. De orkaan kan dan iets afgezwakt zijn (vlak voor de kust kan ie zelfs weer wat toenemen), nog steeds kunnen er windstoten voorkomen van tegen de 200 km/uur. En met die hevige wind zullen ook de golfen extreem hoog zijn. Golfen van meer dan 5 meter of meer moet wel rekening mee worden gehouden. Hieronder een afbeelding van het verwachte pad van de orkaan de komende dagen. Uiteindelijk zal Florence boven land komen, afzwakken en verder landinwaarts trekken als depressie.

Orkaan Florence _13september2018.jpg

Helene

Orkaan Helene zal niet richting de VS trekken, maar deze orkaan buigt juist af richting Europa. Op dit moment is Helene en categorie 1 orkaan en zal niet verder gaan toenemen. Wel blijft het een zeer actieve depressie die de komende dagen dus afkoerst richting ons continent. 

Koers orkaan Helene_13 september 2018.jpg 

In de nacht van zondag op maandag zien we, dan inmiddels ex-orkaan Helene, verschijnen op de Europese weerkaart. Deze zal maandag verder koersen richting Ierland. Juist deze positie van de depressie gaat er bij ons mogelijk voor zorgen dat we met nazomerweer te maken krijgen, maar hoe kan dat dan?

Weerkaart_maandag 18 september 2018_0000uur.jpg

Maandag overdag zien we, de inmiddels afgezwakte depressie, verder richting het westen van Ierland trekken. De Britse eilanden gaan te maken krijgen met veel wind en regen (als de koers blijft zoals die nu wordt verwacht). Aan de andere kant bouwt een hogedrukgebied zich op boven het Europese continent. Bij een lagedrukgebied is de stroming van de lucht tegen de klok in, bij een hogedrukgebied juist met de klok mee. Precies tussen ex-orkaan Helene en het hoog boven Europa komt een zuidelijke stroming op gang waarbij dus warme lucht naar ons land wordt getransporteerd. Zo kan het dus dat een ex-orkaan juist bij ons voor warm nazomerweer kan gaan zorgen. 

Weerkaart_maandag 18 september 2018_1200uur.jpg

Enige onzekerheid

Modellen hebben vaak moeite met het berekenen van dit soort ex-orkanen en dus is het allemaal nog wel met een slag om de arm. Hij hoeft maar iets oostelijker te passeren en we zouden er juist mee te maken krijgen i.p.v. warm nazomerweer.

Vooralsnog lijkt het dus mooi nazomerweer te worden met als topper van de week a.s. dinsdag met lokaal 28 graden in het zuidoosten. Ook de dagen daarna blijft het zonnig en vrij warm weer (zeker voor de tijd van het jaar). Maar nogmaals met een kleine slag om de arm. De onzekerheid is ook goed te zien in de pluimverwachting van vanochtend. 

pluimverwachting 13 september 2018.JPG

Dinsdag en woensdag is er nog wel grote onzekerheid wat betreft de temperatuur.

Foto voorpagina: Noaa (GOES-East Image Viewer)


13-09-2018 om 12:45 door Maarten Stam

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...