Actueel

Firefall

Tegen eind februari is er in Amerika soms een bijzondere waterval te zien, de zogenaamde 'firefall'. Dit jaar echter, was er weinig vuur te zien. Hoe dat kan heeft alles met het weer te maken.

Firefall
Yosemite National Park in Californië is een van de bekendste natuurparken in de wereld. Niet alleen kan je er de meest uiteenlopende flora en fauna bewonderen, je kan daar ook je ogen te kost geven aan de prachtige rotsformaties. Deze beroemde vallei is ooit uit uitgeslepen door een gigantische gletsjer. Door al deze rotsen en bergen, zijn er ook talloze watervallen. Zo bevindt de hoogste waterval van Noord Amerika zich in het park. Met 739 meter hoog, is de Yosemitewaterval de op 5 na hoogste waterval van de wereld!
Iets minder hoog, maar even indrukwekkend is de Horsetailwaterval. Zeker eind februari komen duizenden mensen alleen al naar het park voor enkel deze waterval. Soms verandert deze waterval namelijk in een vuurwaterval.

ANP-428622805.jpg
Firefall 2019

Lava
In de jaren tot 1968 vond er jaarlijks een omstreden ritueel plaats in het park. Men liet dan tijdens een zomeravond vanaf grote hoogte brandende kolen van een klif vallen. Hierdoor leek het net alsof er een brandende waterval was. Hier kwam dan ook de naam "Firefall" vandaan. Het was omstreden, aangezien er brandgevaar optrad en het geen natuurlijk fenomeen was. Verschillende generaties van een plaatselijk hotel voerden dit ritueel jaarlijks uit als een toeristische attractie. In 1968 verbood het park dit ritueel.
Een waterval zorgt soms op een natuurlijke manier voor soelaas voor de liefhebbers van de firefall. Elk jaar in de laatste weken van februari kan de Horsetailwaterval namelijk veranderen in een vurige waterval.

Zonnestand
Wanneer het sneeuw smelt wat op de berg ligt, of wanneer het regent, vormt zich een waterval van 480 meter hoog. Als dan eind februari de zon ondergaat, verlicht de zon met zijn laatste stralen de waterval vanuit zo'n hoek, dat de waterval licht lijkt te geven. Door het licht lijkt de waterval als het ware in brand te staan. Soms wordt het ook vergeleken met een stroom lava die van de berg af stort. Hierdoor heeft dit fenomeen de naam "firefall" gekregen.
Het gebeurt helaas niet elk jaar dat de waterval precies in deze tijd stroomt. Soms valt er gewoon niet genoeg regen, of is het niet warm genoeg om de sneeuw te doen smelten. Daarnaast kan ook de bewolking roet in het eten gooien en komen de toeristen voor niks naar het park.

Naamloos2.jpg
Firefall 2109

2019
In 2019 was de vurige stroom voor het laatst in heel zijn glorie te bewonderen geweest. Er kwamen toen ruim 2000 mensen op af. Het is door de ontwikkeling van de cameratechniek en social-media inmiddels echt een hype geworden. De stroom aan toeristen zorgde naast heel veel mooie plaatjes en filmpjes er ook voor dat er nogal wat schade aan de natuur gedaan werd. Bodem erodeerde onder de druk van de vele mensen en ook lieten veel bezoekers hun afval achter in de natuur.
Dit jaar was de waterval droog door het gebrek aan regen. Misschien dat de liefhebbers volgend jaar meer geluk hebben.


02-03-2021 om 14:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...