Actueel

Extreem koude 4 februari 2012

Diever

Precies 6 jaar geleden, in de nacht van 3 februari op 4 februari in 2012, werd het extreem koud in Nederland. In Lelystad daalde de temperatuur het hardst. Daar was het tegen de ochtend maar liefst 22,9 graden onder het nul.

Hoe kon het zo koud worden?

Op 3 februari trok een storing met sneeuw over vooral de westelijke heft van het land. Daar viel op sommige plekken 15 centimeter sneeuw. Achter de storing klaarde het op, viel de wind weg en stroomde hele koude lucht Nederland binnen. Daardoor daalde de temperatuur aan het begin van de avond al onder de -10 graden op een aantal plaatsen.

De nacht van 3 op 4 februari
Met het heldere weer, weinig wind en de verse sneeuwlaag dook de temperatuur als een speer verder omlaag. De hele nacht bleef de temperatuur verder zakken. Uiteindelijk werden tegen de ochtend record lage minima bereikt. Lelystad was het op dat moment het koudst met -22,9 graden. Dit was de koudste nacht in ons land sinds 8 januari 1985. Ook in andere delen van Nederland daalde de temperatuur tot 20 graden onder het vriespunt.

Ook de nacht daarop werd het weer bitterkoud. Opnieuw was Lelystad het koudst met een temperatuur van 21 graden onder nul.


Foto: Chris Willemsen, Brielse Maas

6 jaar later weer zo koud?
Het is nu, 6 jaar later, weer koud. Maar dit keer lang niet zo extreem als toen. Bij helder weer, vriest het hier komende week hooguit 5 tot 7 graden in de nachten. Winters weer dus, maar lang niet zo extreem als 6 jaar geleden. 


04-02-2018 om 16:15 door Ed Aldus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...