Actueel

Eindelijk winter?

De virtuele winterspanning is om te snijden. Verschillende computerberekeningen laten winterkou naar Nederland komen. Naast vorst zinspelen de weercomputers ook op een pak sneeuw! Is het inmiddels al zeker dat de winter echt gaat komen?

In weerland wordt voor de lange termijn weerverwachting vooral gekeken naar een tweetal weercomputers: Het Amerikaanse GFS en het Europese ECMWF. Vier keer per dag komen deze weercomputers met nieuwe berekeningen met betrekking tot de weersverwachting in Nederland. De afgelopen dagen kwam de één voor komend weekend met onvervalst winterweer met ijs en (heel veel) sneeuw, terwijl de ander nauwelijks met vorst in de nachten kwam aanzetten. Grote verschillen dus, maar hoe ziet de situatie er vandaag uit voor het weekend?

Een dun laagje sneeuw in Maarssen op 16 januari 2021

Een dun laagje sneeuw in Maarssen op 16 januari 2021. Dit weekend kan wel eens veel meer sneeuw vallen. Foto: Maarssen, Gerard Baars

ECMWF

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Het ECMWF heeft zin in de winter! De hoofdberekening van het Europese weermodel (rode lijn) begint zacht met op donderdag en vrijdag nog 7 tot 10 graden overdag. Vanaf het weekend moet het gebeuren. De temperatuur zet een flinke daling in en na het weekend belandt Nederland volledig in de kou met overdag lichte vorst en in de nacht matige tot strenge vorst (-5 tot -10 graden). Zaterdagavond begint het vanuit het zuiden te regenen. De regen gaat in het noorden over in sneeuw. Vooral het noorden, midden en oosten van Nederland krijgen tot maandagochtend, volgens de meest recente berekeningen, een sneeuwdek van 10 tot 30 centimeter! Daarnaast lijkt het zondag ook nog eens flink te gaan waaien. Het zuiden van het land maakt meer kans om in de zachtere lucht te blijven steken, waardoor de kans op sneeuw daar minder groot is. Naast deze hoofdberekening komt het Europese weermodel met nog 51 berekeningen (blauwe en de groene lijnen). Het is ook duidelijk te zien dat de meeste berekeningen ook de winterkou naar Nederland laten komen. Slechts een paar lijntjes verwachten zachter weer. Voor winterliefhebbers is het van belang om de komende tijd de pluim goed in de gaten te houden. De meest recente update van de pluimverwachting is hier te vinden op de website van Buienradar.

Pluimverwachting temperatuur van ECMWF.

Pluimverwachting temperatuur van ECMWF.

GFS

Het Amerikaanse weermodel GFS was het weermodel dat de afgelopen dagen nog op de rem trapte met betrekking tot de winter. Veel weermannen en weervrouwen hielden vanwege de Amerikaanse weercomputer nog een grote slag om de arm. Het merendeel van de berekeningen ging namelijk voor een zacht scenario voor dit weekend. Toch heeft ook het GFS vanochtend ook 'kou gevat'. In de meest recente berekening van GFS valt dit weekend in noord-, midden- en oost-Nederland, net als volgens het ECMWF, een pak sneeuw van 10 tot 30 centimeter. Mede doordat GFS overstag is gegaan durven steeds meer meteorologen zich uit te spreken voor winterweer met sneeuw, ijs en matige tot strenge vorst in de nachten. Zelfs ijsdagen met overdag temperaturen onder het vriespunt behoren tot de mogelijkheden.

Lagedruk onzekerheid

Hoewel de onzekerheid over winterweer door de draai van GFS dus afneemt, houden meteorologen nog steeds een heel kleine slag om de arm. Alles valt of staat met de koers van een lagedrukgebied dat komende zaterdag op Nederland af komt. Komt het lagedrukgebied zuidelijk van Nederland te liggen, dan wordt koude lucht vanuit het noordoosten aangevoerd. Daarnaast valt de bijbehorende neerslag aan de noordkant van het lagedrukgebied als sneeuw. Aan de hand van de nieuwste verwachtingen lijkt dit in een groot deel van het land te gebeuren. Het is nog steeds niet helemaal ondenkbaar dat het lagedrukgebied wat noordelijker komt te liggen. Hiermee kan (een deel van) Nederland ten zuiden van het lagedrukgebied komen te liggen. Een aanvoer van zachte lucht is dan het gevolg. De kans op sneeuw en ijs neemt dan in rap tempo af. Dit in ogenschouw nemende, kun je dus concluderen dat hoe noord(oost)elijker je je dit weekend in Nederland bevindt, hoe meer kans er is op serieus winterweer!


03-02-2021 om 13:00 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...