Actueel

Eindelijk regen voor Spanje!

San Jorge, Spanje (februari 2024)

Spanje zucht al tijden onder de droogte. Het waterpeil in waterreservoirs herstelde afgelopen wintermaanden nauwelijks van de droge, warme Spaanse zomer. Regen bleef tot nu toe uit, maar daar komt deze week verandering in!

Droge Spaanse winter

De afgelopen winter was ronduit droog in grote delen van Spanje en de waterreservoirs staan op een erg laag peil. Het dat is zorgelijk omdat deze waterreservoirs de Spanjaarden van drinkwater moeten voorzien. Normaal gesproken zorgen juist de nattere maanden in de winter en het voorjaar voor het aanvullen van de stuwmeren. Regen bleef echter vaak uit. Vooral in het droge oosten en zuiden van Spanje werden al drastische maatregelen genomen om water te besparen, uit angst voor watertekorten tijdens een mogelijke aanstaande hete en droge zomer. De Spanjaarden hoopten afgelopen weken massaal op meer regen, maar serieuze regenval in droge gebieden bleef vaak uit.

De huidige vulgraad van de Spaanse waterreservoirs per stroomgebied. (Bron: Ministerio para la transición ecológica y el reto demográfico)

De huidige vulgraad van de Spaanse waterreservoirs per stroomgebied. (Bron: Ministerio para la transición ecológica y el reto demográfico)De gemiddelde vulgraad van spaanse waterreservoirs is de laatste weken gestegen, maar ligt nog altijd onder het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar.De gemiddelde vulgraad van spaanse waterreservoirs is de laatste weken gestegen, maar ligt nog altijd onder het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. (www.embalses.net)

Vulgraad waterreservoirs

De afgelopen tijd heeft regenval in Spanje gezorgd dat de waterniveaus van de waterreservoirs inmiddels gelukkig iets hoger ligt dan in het bijzonder droge jaar 2023. 57,8% van de waterbekkens is inmiddels gevuld, terwijl in 2023 dit voor 51,8% het geval was. Overigens is het geen reden tot vreugde, want terugkijkend naar de afgelopen 10 jaar zouden de waterreserves voor 62,8% gevuld moeten zijn. Helaas is de watervoorraad ongelijk verdeeld over Spanje. Vooral de noordwestelijke helft van het land heeft geprofiteerd van regenval. In grote delen van Catalonië bleef het droger en zijn watervoorraden maar met gemiddeld 15% gevuld. Ook langs de zuidoostkust mag men blij zijn als stuwmeren voor 20% gevuld zijn.

Veel regen in Spanje verwacht tot komende donderdag volgens het Europese weermodel ECMWF (bron: WxCharts)

Veel regen in Spanje verwacht tot komende donderdag volgens het Europese weermodel ECMWF (bron: WxCharts)

Regen op komst!

Een wat nattere periode in Spanje is dus meer dan welkom. Inmiddels is het in Spanje een stuk wisselvalliger geworden! Grote delen van Spanje krijgen een behoorlijk plens met regen te verwerken komende week. Tot diep in het zuiden wordt plaatselijk 100mm aan regenwater verwacht. Watervoorraden zullen dus flink worden aangevuld. Alleen aan de gortdroge oostkust blijven de neerslaghoeveelheden beperkt. De situatie rondom de drinkwatervoorziening aan de oostelijke costas blijft ook na deze wisselvallige week ronduit zorgelijk.


29-03-2024 om 10:30 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...