Misschien vraag je je al af: waar blijft Koning Winter?! Want tot nu toe is de winter zeker aan de zachte kant.
Het is officieel: december 2019 was de warmste december ooit in Europa. Ook was 2019 het warmste jaar ooit in Europa en wereldwijd het op één na warmste jaar. Hoe warm een jaar is ten opzichte van andere jaren wordt bepaalt door de gemiddelde maximumtemperatuur over heel Europa (of de wereld) te vergelijken met de gemiddelde waarde van 1981 tot en met 2010. Voor de hele maand december was deze gemiddelde temperatuur in Europa zo'n 3,2 graden hoger dan normaal.
Toch kon je nog wel genieten van echt winterweer in de Alpen! Kijk maar:
In Nederland was dat zeker niet het geval. Zelfs het nieuwe jaar is vrij zacht begonnen. Sinds 1 januari 2020 daalde maar één keer de temperatuur 's nachts onder het vriespunt. Dat gebeurde op 1 januari. Het was ook niet eens heel erg koud, maar -0,2 graden! Lokaal is dat wel wat vaker voorgekomen.
Verder lag de maximumtemperatuur gemiddeld 3,2 graden hoger dan de normale temperatuur in januari. De warmste dag was gisteren (9 januari) met een maximumtemperatuur van 13,0 graden in De Bilt. Dat is net geen nieuw record, want in 2007 en 2015 werd het op die dag 13,7 graden in De Bilt.
De gemiddelde waarden voor de eerste 10 dagen van januari zijn -0,1 graden voor de minimumtemperatuur en 5,3 graden voor de maximumtemperatuur. Behalve de komende nacht, zien we deze temperaturen zeker niet snel verschijnen. Dus over komende nacht: het koelt af naar een graad of +2 en in het oosten zelfs naar rond het vriespunt. Dat betekent dat het aan de grond licht kan vriezen.
Overdag blijft het gewoon aan de zachte kant en vooral midden volgende week bereikt de temperatuur weer een hoogtepunt. Dat wordt echter nog geen nieuw record.
Om verder de toekomst in te kijken, wordt wat lastiger. Dat komt omdat er zo veel verschillende factoren een rol spelen tijdens het maken van de weersverwachtingen. Al zijn er modelverwachtingen tot twee weken vooruit, betekent het niet dat de verwachting per se gaat kloppen. Tenminste krijgen de meteorologen ongeveer een idee met wat voor soort weer we te maken mee gaan krijgen. Daarvoor kijken we naar de pluim: een verzameling van de verschillende berekeningen van weermodellen. Meer over de pluim lees je in de blog: "de pluim onder de loep".
Volgens de pluim van de komende tijd (hierboven) hebben we de volgende week (behalve voor de nacht van woensdag op donderdag) nog te maken met zacht winterweer. Daarna doet de temperatuur een stapje terug. Volgens sommige berekeningen kan het dan licht gaat vriezen. Andere berekeningen duiden juist weer aan dat het wat zachtere weer voortduurt. Het blijft dus even afwachten wanneer Koning Winter echt zijn verschijning gaat maken!