De afgelopen paar dagen waren warm, vochtig en ronduit onstabiel te noemen. Het kwam dan ook regelmatig tot forse onweersbuien die vaak gepaard gingen met een flinke bak water. Ook gisteren en vanmorgen waren er onweersbuien in het land. Met die onweersbuien zijn we "knallend" die warme periode uit gegaan.
Plensbuien
Door het warme en vochtige weer van de afgelopen dagen, was onze atmosfeer erg onstabiel. Dat was natuurlijk ook te merken aan de vele onweersbuien die ons land heeft gezien. Toch zijn er regionaal en zelfs lokaal grote verschillen te vinden. Dit had alles te maken met de wind hoger in onze atmosfeer. Of nouja, eigenlijk de afwezigheid van die wind. Hierdoor bleven sommige buien vrijwel stil hangen of trokken ze niet heel snel over. Hierdoor zijn op sommige plaatsen enorme hoeveelheden regen gevallen. Dat zorgde er ook voor dat het plaatselijk tot flinke wateroverlast kwam.
Foto's zoals hierboven zijn niet geheel verrassend als we kijken naar hoeveel regen lokaal is gevallen. In een relatief korte periode van een paar uur is op sommige plaatsen 50-100 millimeter aan regen gevallen. Sterker nog, er zijn indicaties geweest dat dat lokaal nog meer was. Heel zeker kunnen we het niet weten omdat natuurlijk niet op iedere vierkante meter een regenmeter staat, maar inschattingen met behulp van radarbeelden geven wel zulke indicaties.
Ook vanmorgen is in het noorden lokaal weer 50+ millimeter regen gevallen. Door de hoge neerslagintensiteit kan alleen niet al het water de bodem in zakken, maar wordt ook een hoop afgevoerd via sloten en beekjes. Dus hoewel het grondwater natuurlijk wel weer een stuk is aangevuld, verdwijnt ook een aanzienlijk deel van de gevallen neerslag via oppervlaktewater.
Prachtige structuren
Zowel in Nederland als bij onze zuiderburen gingen sommige buien gepaard met prachtige (maar soms ook angstaanjagende) structuren. Daar zijn een aantal mooie foto's van gemaakt die we je niet willen onthouden.
Gisteren werden op meerdere plaatsen zogeheten rolwolken waargenomen. Dit is een wolk die je soms daadwerkelijk kunt zien "rollen". De wolk wordt veroorzaakt doordat koude lucht vanuit de (onweers)bui naar beneden stort en botst met het aardoppervlak. Vervolgens moet de koude en relatief zware lucht zich horizontaal over het aardoppervlak voortbewegen en duwt aan de voorkant van de bui warme lucht juist weer omhoog. Op de grens tussen die warme en koude lucht, vindt vervolgens condensatie plaats en dat kunnen we zien in de vorm van zo'n rolwolk. Rolwolken zoals in de eerste twee foto's hieronder kunnen kilometers voor de daadwerkelijke bui (neerslag) uit trekken.
Ook bij buien gisteren in België werden soms mooie structuren waargenomen door Belgische stormchasers.
Na regen komt...
Na regen, of in dit geval na stortregen, komt natuurlijk zonneschijn. De komende dagen gaat een hogedrukgebied weer terrein winnen en dat betekent dat droger en zonniger weer in zicht is. Vanaf maandag zijn er dan ook (veel) zonnige perioden en blijft het vrijwel droog. Strakblauwe luchten verwachten we daarentegen niet: soms trekken nog enkele wolkenvelden over. De temperatuur ligt op maandag rond de 20 graden, maar met kleine stapjes gaat het kwik in de loop van de komende werkweek omhoog en op vrijdag kan het gemiddeld zo'n 24 graden gaan worden. Met weinig wind en genoeg zonneschijn, betekent dat voor veel mensen aangenaam weer en daar kunnen ook de terrassen natuurlijk van profiteren! Ga je naar buiten terwijl de zon schijnt? Houd dan wel rekening met de hoge zonkracht en bescherm je huid goed!
Er kan met die onweersbuien van de afgelopen paar dagen in ieder geval gezegd worden dat we een "knallende" periode achter de rug hebben en dat we nu onderweg zijn naar een stabieler en zonniger weertype.