Actueel

Een flinke regenbui?

Van onze partner Strooming

Van onze partner Strooming

Bij een harde plensbui wil je het liefst de hele dag binnen schuilen. Het is dan wel zo fijn als de lucht hier gezond is. Maar regen kan binnenshuis voor problemen zorgen. Een rioollucht, schimmel of muffe geuren: allemaal dingen die je liever niet in huis wil hebben. Toch komt dit vaak voor.

Ongezond in huis

Mensen zijn zich volgens Sam de Ligt, directeur van Strooming.nl, expert in legionellapreventie en geluid-, geur- en luchtonderzoek, steeds meer bewust van de risico’s hiervan: ‘’Op dit moment zijn vooral schimmel en vocht grote problemen in woningen. Dit kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Omdat dit bij steeds meer mensen bekend is, krijgen wij ook steeds meer meldingen binnen.’’

Levensgevaarlijke stoffen

En dat is maar goed ook volgens De Ligt. Want een muffe geur, schimmel of rioollucht lijkt misschien onschuldig, het kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. ‘’Zo is rioolgas levensgevaarlijk. Als dit vrijkomt, ruik je een geur van rotte eieren. Dan moeten je alarmbellen gaan rinkelen. Dit gas kan bijvoorbeeld vrijkomen door een slechte ontluchting of een breuk in het riool.’’ Bij een ongezonde lucht in huis kunnen ook mildere klachten voorkomen. Zo kunnen hoesten en hoofdpijn tekenen zijn dat de lucht in huis slecht is.

Gezond huis creëren

Als je alert bent en de problemen herkent, kun je ze ook sneller oplossen. Niet alleen jij als huurder, maar ook de verhuurder kan verantwoordelijk zijn voor een ongezonde lucht in huis. Zo kunnen er fouten zitten in de constructie waardoor er giftige stoffen vrijkomen of waardoor lekkages ontstaan. Zie je schimmelvlekken in je plafond? Dan bestaat de kans dat je een lekkage hebt. Als je er snel bij bent, zijn de gevolgen ook kleiner. ‘’Wij zijn bij Strooming.nl niet gespecialiseerd in lekdetectie, maar kunnen wel vertellen waardoor de schimmel ontstaat. Dit kunnen we afleiden uit de sporen die we in je huis vinden. Is er bijvoorbeeld veel doorslaand vocht of condensatie? Of veel optrekkend vocht?’’

Aan de luchtkwaliteit kun je vaak zelf al wat doen om het gezonder te maken. En dit kost niet veel werk. ‘’Maak schoon met desinfecterende middelen en zorg voor genoeg verluchting. Zet een raam open en lucht na het koken de keuken door met afzuiging en buitenlucht. Je produceert veel afval in een woning. Als je niet lucht in huis, gaat dit broeien en ontstaat er condensatie. Dit kan op je luchtwegen slaan, waardoor je ziek wordt.’’ De Ligt legt uit dat condensatie ontstaat vanaf een temperatuur onder de 15 graden. Wil je liever een huis zonder schimmel? Zorg dan dat de temperatuur hierboven blijft.


15-01-2020 om 05:00 door Max Verhagen


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...