Actueel

Earth Hour 2023

NASA

Komend weekend staat niet alleen in het teken van de zomertijd. Nee, het staat ook in het teken van Earth Hour 2023. Dat is een uur waarin wereldwijd de lichten een uur uit gaan voor het klimaat.

earth-hour-2023-logo-horizontaal.jpg

Earth Hour
Het begon allemaal op 31 maart 2007. De Australische tak van het Wereld Natuur Fonds inspireerde ruim 2 miljoen inwoner van Sidney en 2000 bedrijven om de lichten uit te doen tijdens de eerste editie van Earth Hour. Dit was bedoeld om iedereen bewust te maken van de klimaatverandering. Een uur de lichten en elektrische apparaten uit, bespaard natuurlijk stroom. Maar het vergroot ook het bewustzijn en zet wellicht aan om meer te doen.
In 2008 deden al 50 miljoen mensen in 35 landen mee.

343c1889-4b17-41b7-90bc-5f6cd59dee7f.jpg
Sydney Harbour Bridge en Opera House tijdens Earth Hour in 2007 (bron: madradish via Wikipedia)

Vorig jaar deden honderden miljoenen mensen uit 192 landen mee met het evenement. Zo worden ook vaak iconische gebouwen in het donker gezet. Denk hierbij aan het Colosseum in Rome, de Eiffeltoren in Parijs en de Erasmusbrug in Rotterdam.
Het evenement vindt altijd plaats op de laatste zaterdag van maart. Toevallig bij ons is dat tevens het weekeinde waar de klok een uur vooruit gaat. Er is voor een zaterdag gekozen zodat bij een eventuele stroomuitval, de gevolgen minder groot zijn dan bij een doordeweekse dag.

download.jfif
De Erasmusbrug in het donker tijdens Earth-Hour (bron: ANP)

Vermaken
Als je nu in paniek raakt bij het idee een uur geen stroom te hebben, dan zou je bijvoorbeeld onderstaande dingen kunnen ondernemen.
Je zou een romantisch diner bij kaarslicht kunnen organiseren met je geliefde. Of gewoon eens een goed gesprek aangaan.
Wellicht is het leuk om met je gezin een bordspel te spelen bij kaarslicht. Maar je zou er ook gewoon op uit kunnen trekken de natuur in met een zaklamp. Wees creatief, er valt genoeg toe doen om de aarde een uurtje te helpen!

earth-hour-2023-logo-.jpg


24-03-2023 om 11:45 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...