Actueel

Earth Hour 2022

NASA

Dit weekend is het niet alleen tijd om de klok een uur vooruit te zetten, maar ook om even zoveel mogelijk lampen een uur lang uit te doen. Waarom?! Het is Earth Hour! 

Wat is "Earth Hour"?
"Earth Hour", oftewel Het Uur der Aarde, is een wereldwijd moment waar aandacht op het klimaat en klimaatverandering wordt gevestigd. Het is één van 's werelds grootste bewegingen voor de natuur en is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Het moedigt individuen, gemeenschappen en bedrijven aan om niet-essentiële elektrische lichten een uur lang uit te zetten van 20.30 tot 21.30 uur lokale tijd op de vooraf gekozen dag. 

Het Uur der Aarde is een jaarlijks terugkerend internationaal evenement op de zaterdag van het weekend waarin de zomertijd begint. Alleen in jaren dat Stille Zaterdag op de laatste zaterdag van maart valt, wordt Earth Hour een week eerder verplaatst dan de gebruikelijke datum. 

De geschiedenis
Het WWF van Australië had al in 2004 een ontmoeting met een reclamebureau in Sydney om ideeën te bespreken om Australiërs te betrekken bij de kwestie van klimaatverandering. Daaruit kwam het idee om alle niet-essentiële lichten uit te schakelen voor bijvoorbeeld een uur lang en pas in 2007 is het idee gerealiseerd. Dat was om 19.30 uur op 31 maart 2007 alleen in Sydney, de hoofdstad van Australië. Later dat jaar in oktober had San Francisco ook een "Lights Out" moment, geïnspireerd door het Earth Hour evenement van Sydney. Het was zo succesvol dat het Uur der Aarde in 2008 een internationaal evenement werd met 35 landen wereldwijd die deelnamen. 

Sydney_Harbour_Bridge_and_Opera_House_Earth_Hour_madradish.jpg
Sydney Harbour Bridge en Opera House tijdens Earth Hour in 2007 (bron: madradish via Wikipedia)

Tegenwoordig doen bijna alle landen van de wereld mee. In veel landen wordt het licht gedoofd van belangrijke en kenmerkende gebouwen, waaronder de Eiffeltoren in Parijs, de Erasmusbrug in Rotterdam, het Empire State Building in New York en het Opera House in Sydney. Zelfs in het ruimtestation ISS ging afgelopen jaren het licht een uur lang uit.

De skyline van Rotterdam met de Erasmusbrug zonder licht tijdens een eerdere editie van Earth Hour.
De Erasmusbrug in het donker tijdens Earth-Hour (bron: ANP)

800px-Colosseum_Earth_Hour.jpg
De Colosseum tijdens Het Uur der Aarde, 2008 (bron: saveourplanet via Wikipedia)

Energie besparen?!
Earth Hour is geen energie-besparing-/koolstofreductie-oefening. Het gaat er dus niet om een uur lang minder energie te gebruiken. Het is een symbolische actie om men bewust te maken van het klimaat en klimaatverandering. Om daarover na te denken en met name individuen, bedrijven en overheden over de hele wereld aan te moedigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun ecologische voetafdruk. En natuurlijk om dat ná het uur te blijven doen. Doe jij ook mee?


25-03-2022 om 12:00 door Magdel Erasmus


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...