Actueel

Droogterecord in zicht

De droogte begint nu langzaam steeds grotere gevolgen te gaan hebben voor meerdere sectoren. En niet alleen de natuur en de boeren hebben er last van, maar inmiddels moeten wij ons ook zorgen gaan maken. Het KNMI heeft gisteren zelfs code geel afgegeven, wat overeen komt met een dreigend watertekort. Hoe gaat dit verder en wat zijn de verdere gevolgen van de droogte?

Persconferentie

Zo vaak gebeurt het niet dat het KNMI een persconferentie belegd en daarom was de nationale pers uitgerukt om hierbij aanwezig te zijn. Uiteraard wist men waar het over ging: de droogte van de laatste maand(en). Dat de droogte problematisch is voor de natuur en de landbouw was al duidelijk, maar nu moeten we ons ook langzaam zorgen gaan maken om ons drinkwater. Tijdens de persconferentie heeft het KNMI samen met het Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) code geel afgegeven voor een dreigend watertekort. Eens in de week komt het LCW bijeen en ze houden de situatie nauw in de gaten. Volgende week (25 juli) komt er een nieuw bericht.

Wateraanvoer

Om een code geel af te geven is de aanvoer van de twee grote rivieren (de Rijn en de Maas) van groot belang. Als de aanvoer onder een bepaald criterium komt, bepaald door het LCW, dan wordt deze code geel afgegeven. Inmiddels is de aanvoer van de Rijn onder dit criterium terecht gekomen en dus is de code geel een feit. Het criterium voor de Maas is voorlopig nog niet aan de orde en dat zal nog niet zo snel gebeuren. 

In de lager gelegen delen van ons land hebben we ook het IJsselmeer nog als buffer en dit peil ligt voorlopig nog op een goed niveau. Langzaam maar zeker lekt er wat zeewater door in de zoetwatergebieden en daar worden nu maatregelen voor getroffen. Zo worden bijvoorbeeld de Haringvlietsluizen en de sluizen bij de Afsluitdijk gedicht om te voorkomen dat zoet water naar buiten lekt.

In hoger gelegen delen zoals de zandgronden op de Veluwe, Noord-Brabant, Limburg, Twente en de Achterhoek heeft men geen oppervlaktewater in de buurt en zijn ze volledig afhankelijk van het grondwater. In die gebieden geldt dan ook een beregeningsverbod en nemen de problemen voor de boeren en de natuur verder toe.

Overlast

Maar er zijn meer problemen. Door het warme weer van de laatste tijd is ook de temperatuur van het zwemwater flink hoger dan normaal en zal de komende weken nog verder oplopen. Hierdoor zal de kwaliteit van het zwemwater verder achteruitgaan. Onder andere blauwalg, botulisme en bacteriën worden de laatste weken steeds meer gemeld.

De laatste tijd zijn er al diverse natuurbrandjes geweest en de kans daarop neemt ook steeds verder toe. Daarom wordt er iedere keer maar weer benadrukt dat het gevaarlijk is om bijvoorbeeld peuken naar buiten te gooien (sowieso is dat niet de bedoeling natuurlijk) en barbecuen op een open plek in bijvoorbeeld een bos. Gisteren was er een zeer grote brand in de Loonse en Drunense duinen in Brabant. Een gebied van 200 bij 200 meter stond in brand en twee kleine brandhaarden van 50 bij 50. Het voordeel was dat er weinig wind stond en dat het vuur zich niet kon uitbreiden. Echter blijft het de komende weken een gevaar. Er klein vonkje is genoeg om een heel gebied in vlammen te laten opgaan. Zolang er geen grote neerslaghoeveelheden bij komen (en de komende twee weken gaat dat zeker niet gebeuren) blijft men erop hameren alert te zijn!

Jos Hebben_Altweerterheide.jpg

De droogte is ook hier goed zichtbaar! Foto van Jos Hebben in Altweerterheide.

Neerslagtekort en droogterecord

De komende tijd blijft het dus droog en loopt het neerslagtekort verder op. Houdt de droogte nog twee weken aan dan komen we op gelijke hoogte met het recordjaar 1976. Gemiddeld ligt het neerslagtekort nu op 230 mm, maar op sommige plaatsen in het oosten van het land is het tekort al opgelopen tot bijna 300 mm. Het jaar 2003 was ook een grote zomer en daar zijn we inmiddels al voorbij. Zoals te zien is in de grafiek hieronder wordt het nog wel lastig om het absolute record van 1976 te halen. Dit record staat op gemiddeld 350 mm en die piek werd eind augustus bereikt. Het jaar 1976 heeft dus nog een flinke eindsprint ingezet en het is nog afwachten wat het dit jaar gaat doen. Tot en met eind juli blijft het nagenoeg droog, hoe augustus verder gaat verlopen is nog afwachten, maar dat we een bijzondere periode te pakken hebben is wel duidelijk!

Neerslagtekort Nederland 18juli2018.png

Met de huidige verwachting gaan we het neerslagtekort van 1976 evenaren. Er moet wel bijgezegd worden dat in het jaar 1976 ook de gehele maand augustus geheel droog is verlopen en dat er dus nog wel wat moet gebeuren willen we het absolute record te behalen.

Hittegolf?

Over de droogte is al genoeg gemeld, maar het is niet alleen droog, het is ook al een tijdje behoorlijk warm. Echter nog niet zo warm dat we al een landelijke hittegolf te pakken hebben. In het Limburgse Arcen is overigens wel al een regionale hittegolf geweest eind juni/begin juli die 13 dagen heeft geduurd. Arcen heeft er overigens alweer bijna eentje te pakken, want als het daar nog een keer 30 graden wordt dan is de volgende regionale hittegolf alweer een feit. Nog even het geheugen opfrissen: we spreken van een hittegolf als we vijf dagen op rij een temperatuur van 25 graden of meer hebben, waarvan er dan minimaal drie boven de 30 graden moeten uitkomen.

Dit weekend krijgen we een heel 'klein dipje' met temperaturen rond de 25 graden (wat voor de meeste mensen natuurlijk perfect is), maar volgende week lijkt de temperatuur weer verder te stijgen. Op meerdere dagen een maximumtemperatuur van 30 graden is goed mogelijk. Mocht het in De Bilt 3 keer 30 graden worden, met dan ook nog 2 keer 25 graden (aaneengesloten) dan spreken we van een landelijke hittegolf. Het zijn uiteraard maar getalletjes en natuurlijk maakt het voor het gevoel niet uit of het 29 of 30 graden wordt. Er moeten wel ergens criteria worden gesteld om dit soort fenomenen te kunnen tellen/meten. De pluim hieronder kan ook nog steeds alle kanten op dus het is allerminst zeker, maar de kansen zijn er wel! Wordt vervolgd...

pluimverwachting 19juli 2018_0800uur_temp_aangepast.jpg

De pluimverwachting laat voor volgende week nog de nodige onzekerheid zien. Wel een hittegolf of toch niet?

Foto voorpagina: Nellie Beekhuizen uit Heelsum


19-07-2018 om 12:00 door Maarten Stam

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...