Actueel

De zon en haar lichtshows

Simone Genna Wiersma (Hellevoetsluis)

Zon, zon en nog eens zon... Afgelopen week was er zeker genoeg ruimte voor het helderste hemellichaam in ons zonnestelsel! Tot nu toe verliep maart record zonnig en met al die stralende dagen werden er uiteraard weer prachtige weerfoto's gemaakt!

Record zonnig
De meteorologische lente is op 1 maart begonnen en voor het gevoel is het al behoorlijk lente! De maxima schommelen rond 15 graden, waar dat gemiddeld zo'n 11 graden is voor de tijd van het jaar. Ook doet de zon goede zaken! Normaal doen we het in de eerste decade van maart met zo'n 37,5 uur zon in De Bilt en in de gehele maand is de gemiddelde hoeveelheid zonuren 139,4. Dit jaar is het duidelijk een stuk zonniger! Tot en met gisteren is het aantal zonuren al opgelopen naar maar liefst 91,7 zonuren! Daarmee wordt het oude record van 1976 met 78,6 zonuren gebroken. 

Blauwe luchten
Met zo veel zon is er ook weer een hele boel zonnige foto's binnengekomen, waaronder enkele exemplaren van de strakblauwe luchten...

20220311_Gieny Westra_Katwijk.jpeg
Foto: Gieny Westra (Katwijk)

Martin Herms_Zutphen.jpg
Foto: Martin Herms (Zutphen)

Maar waarom is de lucht überhaupt blauw?
Het licht dat we overdag ontvangen van de zon, bestaat eigenlijk uit alle kleuren in het kleurenspectrum. Dit kunnen we mooi zien in bijvoorbeeld regenbogen. In de regendruppeltjes wordt het zonlicht als in een prisma "gebroken" en komt er dan als alle kleuren van de regenboog uit.
Normaal gesproken verstrooit de atmosfeer van alle kleuren in een bundel het blauwe licht het makkelijkst. Hierdoor zien we over het algemeen een blauwe hemel.

Blauwe lucht aangepast.jpg

Maar tijdens de zonsopkomst of zonsondergang ziet de lucht er zeker niet blauw uit...

Ochtendrood / Avondrood

20220311_Ton Wesselius_Rijnsaterwoude.jpg
Foto: Ton Wesselius (Rijnsaterwoude)

Thieu Niellissen_Stramproy.jpg
Foto: Thieu Niellissen (Stramproy)

Als de zon opkomt, is het pad van het zonlicht door de atmosfeer het langst, veel langer dan wanneer de zon op zijn hoogst staat. Omdat het pad door de atmosfeer zo lang is, wordt onderweg al veel van het blauwe licht verstrooid. Vooral de rode kleuren blijven over en bereiken jou, als observant: de reden dat de zonsopkomst (en natuurlijk ook de zonsondergang) rood kleurt!

Rode lucht aangepast.jpg

Nog een ander kleurrijk fenomeen...
De zon zorgt niet alleen overdag voor verschillende kleuren aan de hemel, maar ook 's nachts. Maar dan met name in het poolgebied. De Aurora Borealis, oftewel het noorderlicht. Dit lichtschouwspel wordt veroorzaakt door de interactie tussen het magneetveld van de aarde en de elektrisch geladen deeltjes in de zonnewind. Precies hoe dat werkt, lees je in de blog van 3 oktober 2020. Enkele dagen geleden was er weer een prachtig exemplaar ingestuurd:

6660793_source.jpg
Foto: Wouter van Bernebeeck (Tromso)

Iets minder zon
Vandaag heeft de zon nog de ruimte, maar in de loop van de middag trekt vanuit het zuidwesten wat bewolking binnen. Vanavond, vannacht en morgen kan dat ook leiden tot wat lichte regen in met name de kustregio's. Daarmee wordt het de komende dagen een wisselend weerbeeld. In het weekend wisselen zon en wolken elkaar af. Maandag komt de zon weer wat vaker tevoorschijn en blijft het droog. Dinsdag is er weer wat meer bewolking aanwezig en kan er een drup regen vallen. Woensdag verloopt weer zonniger en het is vrij zacht met maxima rond 17 graden!

meerdaagse.png


11-03-2022 om 12:30 door Magdel Erasmus


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...