Het is 1 september en dan begint voor meteorologen de weerkundige herfst. Tijd om terug te blikken op de zomer van 2022 en wat voor zomer. Sinds 1901 toen de weermetingen begonnen gaat de zomer van 2022 landelijk gezien de boeken in als de op twee na warmste en de op een na zonnigste zomer. In Vlissingen is het zelfs de warmste en zonnigste tot nu toe gemeten.
Echte zomer
Eindelijk weer eens een echte zomer hoor je veel mensen zeggen en dat is zeker waar maar deze zomer heeft ook een andere kant met natuurbranden, droogte, gele grasvelden, bomen die de bladeren massaal laten vallen en de lage waterstanden in de rivieren. Die laatste komt ook doordat er in de landen rondom ons weinig neerslag valt en ook in de afgelopen winter waren de sneeuwhoeveelheden beperkt met daar bovenop een warm voorjaar en een hoge verdamping.
De weercijfers
Seizoenoverzicht van de zomer (1 juni-31 augustus)
Temperatuur
De zomer van 2022 was met een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden tegen 17,5 graden warmer dan normaal. In 2018 en 2003 was het warmer met respectievelijk 18,9 en 18,7 graden. Augustus spande de kroon met een etmaalgemiddelde van 20 graden (de op twee na warmste augustus sinds 1901. De zomer leverde verder nog meer records op in binnen en buitenland. Zo beleefde ook Parijs de zomer met de meeste zomerse dagen. Het waren er meer dan 70 (oude record dateert uit 2003 toen er 66 zomerse dagen geregistreerd werden. Ook sneuvelden er temperatuurrecords, bijvoorbeeld in Nantes waar het 42 graden werd en het oude record uit juli 1949 verpulverd werd. Dan London, daar werd het voor het eerst in de meethistorie ruim 40 graden op 19 juli, echt ongekend heet en ook bij ons werd het ruim boven de 39 graden met de topper in Beek van 39,5 graden maar het record van 2019 werd niet verbroken toen het in Gilze-Rijen meer dan 40 graden werd. Een ander record werd deze zomer in Arcen gehaald. Op maar liefst 91 dagen op rij werd een warme dag gemeten waarbij de temperatuur boven de 20 graden uitkwam. De slotmaand van de zomer kende ook nog een hittegolf die in de Bilt 8 dagen duurde (9-16 aug). Regionaal zoals in Hupsel duurde de hittegolf maar liefst 18 dagen. Verder telde de Bilt deze zomer 81 warme, 28 zomerse en 9 tropische dagen. Ook een stuk meer dan normaal.
Neerslag
Het zal je niet ontgaan zijn. De zomer was droog met landelijk gemiddeld 135 mm aan regen tegen normaal 224. Het lag in ieder geval niet aan juni want die was gemiddeld gezien te nat met 85 mm tegen 69 normaal. Dat kwam met name door het pinksterweekend toen het op eerste Pinksterdag langdurig regende. Ook op 8 juni was het nat en verder kwamen er lokaal zware onweersbuien voor waarbij er in korte tijd ruim 50 mm viel. Het natst was het in Geldermalsen waar 152 mm werd afgetapt. Juli en augustus verliepen landelijk gezien veel te droog met in augustus maar 30 mm tegen 88 normaal. Opvallend was wel dat er maar op 3 dagen (22 juli, 17 en 19 aug) lokaal flinke buien vielen die soms ruim 60 mm aan neerslag opleverden. Verder bleef het kurk en kurkdroog. Inmiddels is het gemiddelde neerslagtekort opgelopen naar 300 mm terwijl dat “normaal” zo’n 100 mm is.
Een van de weinige onweersbuien deze zomer (foto: Henk-Jan Hospes)
Zonnigste zomer
Bijna, want met landelijk gemiddeld 834 uren zon tegen 640 normaal was het de op een na zonnigste zomer. Alleen 1976 was met 837 uren zon iets zonniger. In Vlissingen is het wel de zonnigste zomer ooit. Daar werden 892 uren zon gemeten. Het oude record stond al bijna 50 jaar op 885 uur zon. Het absolute landelijke record staat op naam van Valkenburg (Zuid-Holland) waar in 1976 maar liefst 897 uur zon werd gemeten. In De Kooy scheen de zon deze zomer 897 uur wat dus een evenaring van het record van 1976 is.
Bescherming tegen de zon (foto: Gieny Westra)
Hoe gaan we de herfst in
Dat moge duidelijk zijn namelijk zonnig, droog en warm al gaat het weer langzaamaan wel een beetje veranderen. De neerslagkansen nemen vanaf dit weekend langzaam toe. Vooral na het weekend kunnen er soms flinke onweersbuien vallen. Het blijft warm en het wordt benauwd vanaf het weekend. Halverwege de week gaat de temperatuur waarschijnlijk wat omlaag en blijven er neerslagkansen. Voor de natuur zou dat in ieder geval goed nieuws zijn.