Actueel

De zomer tot nu toe...

Het is al lange tijd wisselvallig zomerweer. Veel mensen vinden dat de zomer tot nu toe niet veel voorstelt. Stellen we ons aan of is de zomer gewoon niet wat hij hoort te zijn? In deze blog blikken we alvast een beetje terug op de zomer, ook al is deze nog niet op zijn einde. 

De meteorologische zomer is begonnen op 1 juni. Dat wil zeggen dat we nu al halverwege de derde en ook laatste zomermaand zijn. Zoveel zomerweer hebben we helemaal niet gehad, zullen velen denken. Maar is dat ook zo?

Zomeroverzicht 

Als we naar de gehele zomerperiode kijken (1 juni tot en met nu), kunnen we zeggen dat de zomer nog niet zo gek verloopt. Hij verloopt zelfs warmer en zonniger dan normaal met gemiddeld 22,2 graden als maximumtemperatuur (normaal 21,2 graden) en 515 zonuren (tegenover 507 normaal). De zomer is tot nu toe wel natter dan normaal met gemiddeld over het land 199 millimeter neerslag (tegenover 165 millimeter normaal).

De meteorologische zomer verloopt tot nu toe warmer, zonniger en natter.

Warme juni

Toch hebben veel mensen een negatief gevoel bij deze zomer en we kunnen ze daarop niet afrekenen. De meeste warmte en zonuren waren namelijk weggelegd voor de maand juni en veel mensen hadden in die periode nog geen zomervakantie. Deze maand was zelfs de warmste junimaand ooit sinds het begin van de metingen. De gemiddelde maandtemperatuur lag 2,5 graden hoger dan normaal.

Aangezien de zomer 'slechts' een graad warmer verloopt dan normaal, moet er dus ook een maand zijn die kouder verloopt dan normaal. Dit jaar neemt de maand augustus die taak op zich (de laatste week van juli mag je hier ook gerust bij rekenen). Tot zover verloopt de maand augustus ruim een graad kouder dan normaal. En dit verklaart dan ook deels het negatieve zomergevoel, want in deze periode hebben juist wel veel mensen hun vakantie gepland.

Komt er nog stabiel, warm zomerweer?

Nu rijst natuurlijk de vraag of we nog wel kunnen gaan genieten van een warme en zonnige tweede helft van augustus. Voor nu zit er nog geen standvastige zomerperiode in, maar kunnen we wel genieten van een aantal mooie en warme dagen. Vandaag was zo'n dag en ook morgen loopt de temperatuur flink op, al krijgen we dan wel te maken met een aantal regen- en onweersbuien. Woensdag is het tijdelijk droog met een temperatuur rond 22 graden, maar daarna keert de wisselvalligheid terug.

Na volgend weekend een warmere periode? Het is nog ver weg en dus onzeker.

Wanneer we verder kijken dan deze week, zien we vooral dat het weer tot en met het weekend nog in een dip zit. Daarna zijn er weer volop mogelijkheden voor een warmere periode. Echter is het nu nog te ver weg om hierover een definitieve uitspraak te doen, dus blijft het nog even afwachten. Niets blijft zo onvoorspelbaar als het weer.


14-08-2017 om 16:00 door Daan Koop

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...