Actueel

De wonderlijke wereld van satellieten

In de meteorologie zijn satellieten belangrijk voor heel veel dingen, maar we kunnen er ook interessante beelden van onze aarde mee zien. In deze blog pakken we een aantal interessante satellietfoto's erbij om te laten zien wat voor een prachtige dingen we vanuit de ruimte kunnen zien!

1: Von Karman wervelstraat 
We gaan meteen een moeilijk fenomeen erbij pakken. Onderstaande foto laat een soort van straat van wervels zien ten zuidwesten van de Canarische eilanden. Dit is een fenomeen dat we daar vaker kunnen zien. Zoals de titel al zegt, hebben we te maken met Von Karman wervelstraten. De oorzaak heeft met complexe vloeistofdynamica te maken, maar simpel gezegd wordt de luchtstroming door de eilanden verstoord. Door die verstoring ontstaan achter de eilanden zulke wervels. Als er dan bewolking (stratocumulus) hangt, worden zulke wervelstraten ook zichtbaar. Voor het oog blijft het toch wel mooi om te zien!

09_26_Von Karman.jpg

2: Supertyfoon
Vanuit de ruimte kunnen we natuurlijk ook alle orkanen of tyfonen goed zien. Zeker als ze erg krachtig zijn (van de vierde of vijfde categorie), is vaak het oog ook erg goed te zien. Hoewel zo'n (super)tyfoon catastrofale gevolgen kan hebben voor mens en natuur, is een satellietfoto van zoiets wel indrukwekkend. Als voorbeeld hebben we supertyfoon Trami gepakt. Wat een natuurkracht! 

09_26_Tyfoon.jpg

3: Pyrocumulonimbus
Misschien zegt de titel je op het eerst gezicht nog niets, dus laten we de term "pyrocumulonimbus" even opbreken in stukjes. "Pyro" staat namelijk voor vuur, "cumulo" komt van cumulus en dat kennen we ook wel als een stapelwolk. Tot slot hebben we "nimbus", wat in principe staat voor neerslag. Voegen we dat samen, dan spreken we dus van een buienwolk boven een natuurbrand. Hoewel zo'n wolk niet heel vaak voorkomt, zagen we er recentelijk nog een. Bij de zogeheten Creek Fire in Californië kwam er zoveel hitte boven de bosbrand vrij, dat boven het vuur zo'n cumulonimbus wolk ontstond. De regen van de wolk verdampt ver voordat het de grond raakte, dus helaas werd niets geblust, maar de wolk produceerde wel enkele bliksemontladingen. Zulke bliksemontladingen zijn juist gevaarlijk doordat het weer nieuwe bosbranden kan laten ontstaan. Vanuit de satelliet herken je zulke wolken door de witte pluk boven de bruine rookpluim.

09_26_PyroCb.jpg

4: Zandstorm
In Nederland hebben we er gelukkig niet mee te maken, maar in landen zoals Saudi-Arabië hebben regelmatig met zandstormen te maken. Zulke zandstormen kun je vanuit de ruimte ook goed herkennen, zoals deze zandstorm uit 2018. De satellietfoto spreekt verder voor zich.

09_26_Zandstorm.jpg

5: Vulkaanuitbarsting

Ook vulkaanuitbarstingen zijn soms goed vanuit de ruimte te zien. Vaak genoeg zit er ook een pluk bewolking boven de aswolk van de vulkaan, maar we hebben een prachtige satellietfoto kunnen vinden van een uitbarsting van de Sjiveloetsj vulkaan in Rusland. In 2012 was de uitbarsting goed vanuit de ruimte te zien. Je kunt zelfs nog wat sneeuw op de top van de vulkaan zien!

09_26_Vulkaan.jpg

6: Besneeuwde Alpen
In de winter ligt er natuurlijk een dikke pak sneeuw in de hoger gelegen gebieden van de Alpen. Hoewel in de wintermaanden er toch vrij vaak veel bewolking rondom of boven de Alpen hangt, zijn er uiteraard ook dagen waarop het kraakhelder is. Dan komt de schoonheid van de besneeuwde Alpen schitterend naar voren. Dat moeten we daarom ook even met je delen.

09_26_Alpen.jpg

7: Winter Wonder(Neder)land
Voor de laatste satellietfoto blijven we even in het thema van de winter. Deze keer gaan we alleen wel naar ons eigen land. Hoewel sneeuw steeds zeldzamer aan het worden is, zijn er uiteraard nog enkele dagen waarbij wel een pak sneeuw in Nederland komt te liggen. Als er na die sneeuwval geen bewolking meer boven ons land hangt, geeft dat opnieuw een schitterende satellietfoto (althans, in de ogen van een meteoroloog). 

09_26_Nederland.jpg

Slotwoord
Hopelijk heb je net als een meteoroloog ook kunnen genieten van deze satellietfoto's. De wereld heeft ons een hoop indrukwekkende, maar soms ook angstaanjagende beelden te bieden. Satellieten zijn dan ook perfect om zulke fenomenen te zien. Naast het maken van foto's zoals we die hierboven hebben besproken, zijn satellieten ook essentieel voor het meten van een hoop verschillende dingen, waardoor onder andere een zo accuraat mogelijke weersverwachting te maken valt.

Alle satellietfoto's van deze blog zijn gemaakt met satellieten van NASA. Je kunt ze zelf ook vinden en terugzoeken via NASA Worldview. NASA is dus de bron van deze satellietfoto's.


26-09-2020 om 13:00 door Brian Verhoeven


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...