Het begin van de winter kan bij de burgers van Oekraïne voor bezorgdheid zorgen. Militair gezien kan het echter weleens goed nieuws betekenen.
Klimaat Oekraïne
Het klimaat in Oekraïne is erg grillig. Dat heeft te maken met de geografische ligging van het immense land. Het grootste deel van het land heeft een gematigd landklimaat, type Dfb. Het kent dus relatief warme zomers en relatief koude winters. Zeker wanneer er koude lucht vanuit Siberië richting Oekraïne trekt komen temperaturen lager dan -10 graden regelmatig voor.
Het gebied in het zuiden van Oekraïne en de Krim liggen onder invloed van de Zwarte Zee. Daar is een zeeklimaat type Cfa. Doorgaans koelt het daar in de winter een stuk minder af.
Huidige weersituatie
De komende tijd wordt er vanuit het noorden en oosten van Oekraïne koude lucht aangevoerd. Het kan daarbij ook gaan sneeuwen. Wat opvalt is dat met name aan de oostzijde van de grens tussen Oekraïne en Rusland aardig wat sneeuw gaat vallen.
Doorgaans maken de Oekraïners zich niet druk om een beetje kou en sneeuw, maar door de oorlog is dat deze winter natuurlijk wel anders. Huizen zijn stukgeschoten en er is een gebrek aan alles. De huizen verwarmen zal dan ook vaak op alternatieve wijzen moeten gaan bij gebrek aan gas en elektra.
Er komt Siberische kou richting Oekraïne
Oorlog en weer
In de historie zijn vele veldslagen en missies geslaagd of juist mislukt als gevolg van het weer. Soms werden beslissende momenten ook uitgesteld. Denk hierbij aan misschien wel het meest bekende voorbeeld D-day. De luchtlandingstroepen hadden een heldere hemel en volle maan nodig. De marine weinig wind en lage golven, terwijl het tij laag moest zijn voor de landmacht om te kunnen landen aan de kust.
Aangezien deze ideale omstandigheden er niet waren, werd de invasie 24 uur uitgesteld door generaal Eisenhouwer.
Het weer heeft altijd invloed gehad op oorlog zoals bij D-day. Foto: Wikipedia
Goed nieuws
Dat het koud wordt en er sneeuw valt, zou zomaar eens in het voordeel kunnen zijn van de Oekraïense strijdkrachten. Momenteel zien we al dat door het herfstweer de voortgang er een beetje uit is. De grond is zacht, waardoor tanks en trucks minder mobiel zijn. De komende tijd wordt dan ook een gevechtspauze aan beide kanten verwacht. Deze kan weleens 6 maanden duren door aanhoudend winterweer. In deze gevechtspauze wordt er gehergroepeerd, maar ook vindt er herbevoorrading plaats. Bij zware sneeuwval zullen de Russen daar behoorlijk bij in het nadeel zijn.
Verwacht wordt dat tijdens deze "pauze" Rusland de infrastructuur blijft bestoken om het moraal van de Oekraïense bevolking te breken. De Oekraïense strijdkrachten zullen waarschijnlijk doelgerichte sabotage acties op de Russen plegen. Daarnaast wordt de winter gebruikt door Oekraïne en bondgenoten om de verdedigingen te versterken en de wapens en munitie aan te vullen, om in het voorjaar een offensief te starten.