Actueel

De week van de teek

Lekker dat mooie lenteweer, maar de kans op een tekenbeet neemt flink toe. Daarom hebben diverse organisatie de krachten gebundeld om je meer bewust te maken van de risico's van een tekenbeet.

Jaarlijks worden circa 1 miljoen mensen in Nederland gebeten door de teek. Elk jaar krijgen 25.000 mensen de ziekte van Lyme als gevolg van zo'n tekenbeet. Ongeveer 20% van de teken draagt namelijk het Borelia bacterie (veroorzaker ziekte van Lyme) met zich mee. Daarnaast kan je ook het FSME virus krijgen, wat kan leiden tot hersenvliesontsteking.

Tekenbeten loop je niet alleen in het bos of grasvelden op. Ongeveer 1 op de 5 beten vindt plaatsn in stedelijk gebied (denk aan je achtertuin!)

De teken zijn actief boven 8 graden, dus vooral in de lente-, zomer- en herfstmaanden. Maar door het veranderen van het klimaat neemt het aantal teken toe en wordt dus de kans op een tekenbeet groter. Ook in de wintermaanden!

Benieuwd wat je kan doen om een tekenbeet te voorkomen en wat je (NIET!) moet doen om zo’n vies monstertje te verwijderen? Check dan de video:


03-04-2017 om 13:00 door Jennifer Faber

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...